Zašto su izlagači Sajma Kina – ASEAN već dogovorili svoj dolazak iduće godine?

„U Kini već imamo više od 300 distributera.“ Ovo je nedavno u medijima rekao dužnosnik predstavništva jedne firme u Šangaju za proizvodnju kave iz Vijetnama. Proizvodi te firme su u 2004. bili po prvi put izloženi na Sajmu Kina – ASEAN, a ove su godine njihovi novi proizvodi također osvojili priznanje. Nije malen broj takvih firma koje su bile pokretač za razvoj na Sajmu Kina – ASEAN.

Devetnaestog rujna su 19. Sajam Kina – ASEAN i Summit Kina – ASEAN o poslovanju i investicijama bili zatvoreni u kineskoj pokrajini Guangxi. Tijekom 4 dana su 1653 firme iz 40 zemalja sudjelovale na Sajmu u fizičkom prostoru, dok je više od 2000 firmi sudjelovalo preko internetske veze. Ukupno je potpisano 267 suradničkih projekata s investicijom u vrijednosti rekordnih 413 milijardi yuana .. ti sjajni podaci svjedoče dobrim rezultatima ovogodišnjeg Sajma Kina – ASEAN.

Foto: VCG

Foto: VCG

Svjetska banka, Međunarodni monetarni fond i druge institucije su u zadnje vrijeme smanjili predviđanje o rastu globalnog gospodarstva ove i iduće godine. U takvim okolnostima, Sajam Kina – ASEAN je dobio neobični značaj. Na Sajmu su inteligentne opreme, zelene bijele robe i tehnika rasvjete iz Kine dobile divljenje nabavljača iz zemalja ASEAN-a, dok su kineskim nabavljačima bili omiljeni hrana, piće, tropska voća kao i kućanski predmeti iz zemalja ASEAN-a. I dok pojedine glavne ekonomije svijeta „grade zidove“, Sajam Kina – ASEAN je jasnom atmosferom otvorenosti pružio nove prilike održivom i dosljednom oporavku i izgradnji otvorenog regionalnog gospodarstva.

U prvih 8 mjeseci je ukupna trgovinska vrijednost između Kine i ASEAN-a iznosila 4,09 bilijuna yuana, sa stopom rasta 14% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, iznijevši 15% u cjelokupnoj vrijednosti kineske vanjske trgovine. Do kraja srpnja, akumulativna dvosmjerna investicija između Kine i ASEAN-a je premašila 340 milijardi američkih dolara, a uzajamno su postali najaktivniji partneri u smislu investicija. Stupanje sporazuma RCEP na snagu je snažno promoviralo dubinsku suradnju između Kine i zemalja ASEAN-a, i to provođenjem brojnih povoljnih politika, kao i smanjenjem i otkazivanjem carine, povećanjem učinkovitosti na carini te intenziviranjem gospodarske i trgovinske razmjene između Kine i ASEAN-a.

Foto: Visual People

Foto: Visual People

Što ima novo za buduću suradnju između Kine i ASEAN-a? Mnogi ljudi su primijetili opis o „3,0 verziji slobodne trgovinske zone između Kine i ASEAN-a“ što je bila glavna tema Sajma. Godine 2010. je sveobuhvatno dovršena izgradnja slobodne trgovinske zone Kine – ASEAN, dok je 2019. godine ta zona dodatno „promovirana“. Politika „nulte carine“ slobodne trgovinske zone Kina – ASEAN-a je obuhvatila više od 90% roba, čime je neprestano povećana otvorenost tržišta. U nadolazećoj 3,0 verziji će Kina i ASEAN dočekati novu mogućnost u digitalnom gospodarstvu, zelenom gospodarstvu, novoj infrastrukturi i drugim suradničkim područjima, intenzivirat će se i gospodarske veze među zemljama članicama, a bonus donesen od strane slobodne trgovinske zone bit će ovime dodatno povećan.

„Čim je pokrenuta 3,0 verzija slobodne trgovinske zone, plus korist od RCEP-a, bez obzira na to je li riječ o smanjenju i otkazivanju carine ili facilitaciji trgovine, sve te politike će iskoračiti na novi stupanj,“ ustvrdio je Xu Ningning, izvršni direktor Poslovnog vijeća Kine – ASEAN-a. I to je razlog zašto su izlagači na Sajmu već dogovorili svoje sudjelovanje iduće godine.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.