EU fondovi 2021.-2027. – Nove prilike

U sklopu Konferencije „EU fondovi 2021.-2027. – Nove prilike“, zamjenica gradonačelnika i
čelnica ITU PT Osijek Jasenka Crnković sudjelovala je na panelu „Nove mogućnosti za
gradove u okviru Integriranog teritorijalnog programa 2021. – 2027.“.

Zamjenica Crnković ističe da je dobra suradnja između središta urbanog područja i drugih jedinica lokalne samouprave unutar aglomeracije preduvjet za identifikaciju najkvalitetnijih projekata i uravnotežen razvoj svih JLS. Kroz ITU mehanizam pripremljeni su projekti koji imaju dugoročni razvojni učinak, nemaju uski lokalni karakter te odražavaju ulogu grada Osijeka kao središta regije te utječu i na razvoj urbane aglomeracije Osijek i istoka Hrvatske. Uglavnom se sufinanciraju u omjeru do 85%, integriraju se s drugim razvojnim projektima, a ujedno i integriraju infrastrukturu (izgradnje i rekonstrukcije) i sadržaje (soft-aktivnosti) omogućujući kombinaciju javne i privatne inicijative. Na ovaj je način omogućena provedba projekata koje bi inače bilo teško provesti isključivo proračunskim sredstvima Grada Osijeka/JLS i za koje često ne postoje drugi izvori financiranja, zaključuje Crnković.

Dodatno, projekti koji se provode u okviru ITU mehanizma u većoj su mjeri prilagođeni lokalnim potrebama i bottom-up pristupu i utemeljeni na potrebama koje postoje na terenu nego u slučaju prijave projekata na nacionalne pozive za financiranje jer do sada gradovi nisu imali utjecaj na odabir projekata, a ITU mehanizam potiče strateško promišljanje i planiranje razvoja urbanog područja i suradnju grada sjedišta i okolnih JLS koje ulaze u sastav aglomeracije.
Grad Osijek je Strategijom razvoja Urbane aglomeracije Osijek do 2020. definirao institucionalni okvir u skladu s preporukama i napucima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) i realizirao dodjelom poslova Posredničkog tijela zasebnom Odsjeku za provedbu ITU mehanizma (ITU PT).

Više na: Grad Osijek

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.