Kina unaprijedila tehnologiju mega riječnih brana radi povećanja sigurnosti i preciznosti

Kina je na putu izgradnje druge najveće hidroelektrane na svijetu kako bi potaknula korištenje čiste energije u zemlji, a projekt je prepun inovacija jer su inženjeri ugradili niz najsuvremenijih tehnologija kako bi osigurali siguran rad.

Smještena na rijeci Jinsha, gornjem dijelu rijeke Jangce, u jugozapadnoj Kini, hidroelektrana Baihetan trenutačno je najveći i najsloženiji svjetski hidroenergetski projekt u izgradnji.

Opremljena je s osam hidroelektrana sa svake strane obale brane, koje proizvode kombinirani kapacitet od 16 milijuna kilovat sati (kWh). Do kraja rujna, 12 generatora je pušteno u komercijalnu upotrebu nakon što je osam jedinica na lijevoj strani počelo s radom.

Kada bude dovršena, elektrana će biti druga najveća u svijetu te vrste u smislu ukupnog kapaciteta, samo iza projekta brane Tri klanca u središnjoj kineskoj pokrajini Hubei.

Procjenjuje se da će energija koju proizvede postrojenje Baihetan uštedjeti 19,68 milijuna tona standardnog ugljena, što je ekvivalentno smanjenju 51,6 milijuna tona ugljičnog dioksida i značajno doprinosi kineskom cilju postizanja vrhunca ispuštanja ugljičnog dioksida do 2030. i ugljične neutralnosti do 2060.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.