Pomoć žrtvama nasilja – telefonska linija 116 006

Hrvatska je jedna od trinaest država u Europi s telefonskom linijom 116 006, koja bez prestanka, sedam dana u tjednu pruža podršku žrtvama i svjedocima svih kaznenih djela i prekršaja. Pozivi su besplatni i anonimni. To je često prvi kontakt sa žrtvom pri kojem joj se daju sve potrebne informacije o pravima. Nažalost, mnogo je onih koji nikada ne nazovu.

Promjena počinje pozivom. U posljednjih devet godina, otkad je uspostavljen, broj 116 006 žrtve nasilja zovu u prosjeku četiri puta dnevno, ukupno dosad više od 13 tisuća poziva. Razgovor prosječno traje pola sata.

– Naši razgovori su kombinacija emocionalne podrške i davanja pravnih informacija, a ako se pokaže potreba, upućejemo ih na druge institucije kako bi ostvarili svoja prava, kaže Maja Štahan, koordinatorica Nacionalnog pozivnog centra za žrtve nasilja.

Zabrinjava to što se tisuće žrtava, velikom većinom žena, pozivni centar ne usudi nazvati. Zato se pilot-projektom Ministarstva uvodi praksa da policija na intervenciji žrtvi nudi kontakt s Centrom.

– Nacionalni pozivni centar će dobit podatke žrtve, ime, prezime, mail ili telefonski broj na koji je onda dužnost Centra da u roku 48 sati nazovu žrtvu kako bi utvrdili njene potrebe, kako se osjeća, ima li potrebe za pomoć i podrškom, objasnila je Nikica Hamer Vidmar, voditeljica službe za podršku žrtvama i svjedocima u Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Važnu ulogu u tom sustavu ima i Dom Duga Zagreb. Osim skloništa ženama pruža i psihološku podršku te pravnu pomoć. Ondje se bave i psihosocijalnim tretmanom počinitelja koji su osuđeni za nasilje nižeg intenziteta, najčešće verbalno ili uhođenje.

– Od deset počinitelja naislja upućenih na tretman, troje ih ne ponavlja nasilje. Sljedećih troje ga ponovi jedanput u sljedeća tri mjeseca, a četvero nisu uspješno završili tretman i dalje čine nasilje, izjavila je ravnateljica Doma “Duga” dr.sc. Željka Barić.

Prošle godine evidentirano je više od 6 000 žrtava nasilja u obitelji. Ubijeno je 14 žena. Ove godine, dosad ih je ubijeno 12.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.