Temelji dugoročnog rasta kineskog gospodarstva nisu promijenjeni

Sun Yeli, glasnogovornik 20. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine, rekao je 15. listopada da kineski razvoj još uvijek ima mnogo povoljnih uvjeta. Kinesko gospodarstvo ima snažnu otpornost, veliki potencijal i dovoljnu vitalnost, a temelji dugoročnog rasta nisu su se promijenili.

Sun Yeli je rekao kako je od 2013. do 2021. kineski BDP rastao prosječnom godišnjom stopom 6,6%, što je više od svjetskih 2,6% u istom razdoblju, a prosječan doprinos svjetskom gospodarskom rastu premašio je 30%. Također je istaknuo da je nakon 18. Nacionalnog kongresa KPK-a kinesko gospodarstvo prešlo iz faze brzog rasta u fazu visokokvalitetnog razvoja, fokusirajući se na temeljno rješavanje problema dugoročnog gospodarskog razvoja.

Pod utjecajem epidemije bolesti COVID-19 i međunarodnog okruženja, kineskog gospodarstvo suočava se sa silaznim pritiskom, rekao je Sun, ali Kina je poduzela niz učinkovitih mjera za stabilizaciju tržišta i konsolidaciju trenda rasta. Kineski gospodarski razvoj još je uvijek na relativno dobroj razini u odnosu na druga velika gospodarstva, a Kina je još uvijek važan stabilizator i izvor energije svjetskog gospodarskog rasta.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.