Izvješće s 20. Nacionalnog kongresa KPK-e komentirano u medijima europskih i latinoameričkih zemalja

Dana 16. listopada u Pekingu je započeo 20. Nacionalni kongres Komunističke partije Kine, na kojem je generalni sekretar KPK-e i kineski predsjednik Xi Jinping podnio radno izvješće. Mediji i javne osobe Europe i Latinske Amerike posvetili su tome veliku pozornost i objavili komentare budućeg kineskog razvojnog puta i novih kineskih nastojanja za razvoj svjetskog mira i napretka.

Predsjednik rumunjske Socijalno-demokratske stranke i predsjednik donjeg doma Parlamenta Rumunjske Marcel Ciolacu izrazio je uvjerenje da će razvojni ciljevi potvrđeni na 20. Nacionalnom kongresu KPK-e odgovarati i doprinositi sreći kineskog naroda te miru cijelog svijeta. Njegova stranka iskreno želi održavati konstruktivan dijalog s KPK-om kako bi donijeli blagostanje dvama narodima.

Dr. Michael Borchmann, bivši čelnik odjela za europske i međunarodne poslove u njemačkoj saveznoj pokrajini Hessen, rekao je da je predsjednik Xi jasno pokazao kineski razvojni pravac u idućih pet godina. Prema njegovom mišljenju, Xijev govor je izuzetno bitan te su već ostvareni brojni rezultati sadržani u njemu. „To je jedini način na koji Kina održava konkurentnost u globalnom gospodarstvu “, dodao je.

Ivica Bakota, stručnjak za Kinu na Institutu za istraživanje Azije Zagrebačke škole ekonomije i managementa, rekao je kako je ovaj središnji politički događaj u Kini jedinstvena prilika da od najvišeg kineskog čelništva dobijemo pregled i ocjenu glavnih izazova i uspjeha u posljednjem petogodišnjem razdoblju razvoja kineske partije i države te razvojne, organizacijske i programske smjernice za najmanje sljedećih pet godina.

Na predsjednicu Kinesko-poljskog odbora prijateljstva Agnieszku Wu-Skawinsku poseban su utisak ostavili kineski gospodarski rezultati. Rekla je kako je kineski BDP u proteklih 10 godina narastao s 54 milijarde juana na 114 milijardi juana, čime se našao na drugom svjetskom mjestu. Povijesni skok kineskog gospodarskog razvoja bez sumnje je najvažniji uspjeh KPK-e u proteklih 10 godina.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.