Korak bliže neradnim nedjeljama

Šesnaest od pedeset dvije – toliko bi trebalo biti radnih nedjelja godišnje. Do te je formule došla Vlada, koja je ponovno aktualizirala pitanje zabrane rada u trgovinama na taj dan. Oprečnih mišljenja, naravno, ne manjka. Jedan od argumenata je da se tim smjerom ne bi trebalo krenuti – ponajprije zato što smo turistička zemlja.

Svako toliko se aktualizira, nikad ne realizira. No nešto se mijenja. Zakon o trgovini ovaj će tjedan biti upućen na savjetovanje.

– Mislim da smo pronašli pravi balans i da će i ovaj Zakon biti ne samo realizacija naših programskih ciljeva kao Vlade i predizbornih ciljeva, nego da će biti dobro za očuvanje obiteljskih vrijednosti, naglasio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Cilj sindikata – zakonsko rješenje ne samo radnog vremena nedjeljom, nego rada općenito.

– Mislim kad se ovo riješi Zakonom, vjerujem da hoće, da će tu biti zadovoljni radnici prvenstveno, da će biti zadovoljni potrošači, koji će se morati samo prilagoditi radnom vremenu, poručila je predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić.

Neradna nedjelja je u redu, ali sve će to ovisiti o dobroj volji poslodavca, smatra dio oporbe. Podnijet će i niz amandmana.

– Mislim da će tu biti jako teško radniku kao radniku izboriti se za svoju neradnu nedjelju ovisno kod kojeg poslodavca radi, rekao je predsjednik Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček.

– Nije zakonski propisano koliko će osoba dobivati, bilo za prekovremeni radi, bilo za rad nedjeljom, bilo za rad praznikom, bilo za rad noću, dodao je Siniša Hajdaš Dončić, Klub zastupnika SDP-a.

Ministar rada iz Splita poručuje – zakonski je definirano da se taj rad plaća više, ali ne i koliko.

– Želimo omogućiti da svi oni koji iz svojih svjetonazorskih razloga i običaja ne žele raditi nedjeljom, da im to pravo omogućimo, a ne pod uvjetima da bi to onda moglo prouzročiti raskid ugovora o radu, kazao je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Hrvatska biskupska konferencija pozdravlja Vladinu odluku, korak je to naprijed koji, kako kažu, pokazuje da nitko ne mora služiti kapitalu.

– Nadam se samo da kod provedbe toga, da će se voditi računa da to ne samo bude samo jedna dobra želja, izjava, nego da će postojati sankcije za one koji takve odredbe ne bi poštovali, rekao je predsjednik Komisije Hrvatske biskupske konferencije “Iustitia et pax” Đuro Hranić.

Rad nedjeljom definirat će se i izmjenama i dopunama Zakona o radu, no ne sutra. Odredbe još nisu spremne niti su poslane u Sabor.

Još ima vremena do drugog čitanja, smatraju u resornom Ministarstvu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.