Novih 17.000 mjesta u dječjim vrtićima

Hrvatska zaostaje za europskim prosjekom kad je riječ o dostupnosti dječjih vrtića. Velike su razlike i unutar same zemlje. Poseban je problem u ruralnim krajevima. Najavljena je izgradnja 123 vrtića te adaptacija i dogradnja njih još 136, i to s pomoću europskog novca. Time bi trebalo biti osigurano novih 17 tisuća mjesta za djecu.

Interesa za upis u velikogoričke vrtiće ne nedostaje. Na javnom pozivu Ministarstva obrazovanja odobrena su im dva projekta proširenja.

– Kao i prijašnjih godina najveći je pritisak na jasličke skupine, govori Tatjana Karlović Oslaković, ravnateljica DV-a Ciciban, Velika Gorica.

– Vrijednost je trinaest milijuna šesto osamdeset tisuća kuna, bit će novih 10 odgojnih skupina po vrtiću, odnosno 200 djece, rekao je Krešimir Ačkar, gradonačelnik Velike Gorice.

Nikad veće ulaganje u rani predškolski odgoj i obrazovanje – tako su premijer i resorni ministar nazvali investicije u izgradnju i proširenje vrtića vrijedne više od milijardu i 280 milijuna kuna.

– U 126 općina, 76 gradova i jednoj županiji kao vlasniku vrtića to će osigurati dodatnih 17 036 mjesta u istim, naglasio je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

– Predškolski odgoj i obrazovanje je ujedno i obrazovna i ekonomska i razvojna, a i što nam je posebno važno, demografska mjera, istaknuo je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

U Osijeku više nego zadovoljni – dobili su novac za svih pet projekata koje su prijavili.

– Kad se vrtići izgrade, nijedno osječko dijete neće biti ispod te famozne i neželjene crte, naglasio je Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka.

U Zagrebu je ispod crte ostalo oko 1300 predškolaca, a gradska vlast na poziv je prijavila projekte vrijedne 385 milijuna kuna.

– Na ovom natječaju odobreno nam je 16 projekata. Namjeravamo ići u izgradnju svih 20 projekata, rekla je Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika Zagreba.

A da novi i prošireni vrtići ne postanu prevelik teret za skromnije lokalne proračune, promijenjen je i Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju. 

– Sada, u odnosu na to gdje se na ljestvici nalaze, mogu dobiti potporu iz državnog proračuna, rekao je Fuchs.

Cilj je ulaganja – do sredine 2026. programima ranog i predškolskog odgoja obuhvatiti 90% djece u dobi do tri godine.

U tome danas Hrvatska zaostaje za prosjekom u Europskoj uniji, s manje od 80% posto vrtićke djece.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.