Kina odbacuje takozvanu ekskluzivnu gospodarsku zonu Japana u vodama istočno od Tajvana

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je u srijedu da Kina ne priznaje japansku takozvanu isključivu gospodarsku zonu, niti njegovu jurisdikciju u vodama istočno od kineske regije Tajvan.

Wang je navedeno rekao na redovitoj tiskovnoj konferenciji odgovarajući na upit o sukobu između japanske obalne straže i tajvanskog istraživačkog broda koji djeluje u relevantnim vodama, za koje je Japan ustvrdio da su u njegovoj isključivoj gospodarskoj zoni.

Wang je rekao da su vode udaljene nešto više od 60 nautičkih milja od otoka Tajvana, a kineske znanstvene istraživačke institucije, uključujući one iz kineske regije Tajvan, imaju pravo provoditi znanstvene istraživačke aktivnosti u tom području. Strane se države ne bi trebale uplitati.

Kina i Japan još nisu izvršili pomorsko razgraničenje u vodama istočno od Tajvana, a Kina ne prihvaća pojam takozvane japanske isključive gospodarske zone niti njegovo takozvano vršenje jurisdikcije u relevantnim vodama.

Kina je podnijela prigovor Japanu, pozivajući ga da se ne upliće u znanstvene istraživačke aktivnosti kineskih brodova, uključujući onih iz regije Tajvana, u relevantnim vodama, dodao je Wang.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.