Kineska strana na Vijeću sigurnosti apelira na povećanje učinkovitosti i omjera prekogranične dostave humanitarne pomoći

Foto: VCG

25. listopada po lokalnom vremenu, na brifingu Vijeća sigurnosti UN-a o političkoj i humanitarnoj situaciji u Siriji, kineska strana je u obraćanju ponovila 4 inicijative o rješavanju sirijskog pitanja, izrazivši podršku nastavku političkog procesa da „Sirijci dominiraju i Sirijci posjeduju“, te je apelirala na još veće povećanje učinkovitosti i omjera prekogranične dostave humanitarne pomoći (cross-border aid delivery).

Geng Shuang, zamjenik predstavnika Kine pri UN-u je obraćanju je ponajprije istaknuo da treba nastaviti unaprjeđivanje političkog procesa u kojemu „dominiraju Sirijci i posjeduju Sirijci“. Kako je navela kineska strana, potrebno je odlučno udariti na terorističke snage na teritoriju Sirije. Trenutno se povećava prijetnja terorizma u Siriji, i međunarodna zajednica treba aktivno podupirati sirijsku Vladu u borbi protiv terorizma, te po zahtjevima međunarodnih zakona i rezolucija Vijeća sigurnosti treba istim pravilima i zajednički udariti na sve terorističke organizacije na popisu Vijeća sigurnosti unutar teritorija Sirije.

Kako je kineska strana istaknula, potrebno je i poboljšanje humanitarnog stanja u Siriji. U Rezoluciji br. 2642 Vijeća sigurnosti odrađen je sveobuhvatan i uravnotežen aranžman za poboljšanje humanitarnog stanja u Siriji, kojem je potrebno učinkovito provođenje. Zadnja dva mjeseca očito se povećao i broj financiranih projekata za raniji oporavak(Early Recovery Projects), a kineska strana ohrabruje i da UN i međunarodna zajednica nastave povećavati ulaganja u projekte za raniji oporavak, ali da također i još više povećaju učinkovitost i omjer prekogranične dostave humanističke pomoći.

Kako je Geng najavio, poslije usvajanja Rezolucije br. 2642., na sjeverozapadnom dijelu Sirije dovršena su samo tri puta prekogranične dostave humanitarne pomoći, „učinkovitost i omjer trebaju se još povećati. Želim ponoviti da je prekogranična dostava humanitarne pomoći samo privremeno rješenje unutar ove neobične situacije, potrebno je ubrzati prekogranične dostave humanitarne pomoći, te nastojati imati jasan termin za njezin otkaz. U zadnje vrijeme se brzo širi epidemija kolere u Siriji, naglo se povećava broj potvrđenih, smrtnih i sumnjivih slučajeva, a kineska strana duboko brine o situaciji. Krhak medicinski sustav je najslabija karika u reakciji na epidemiju, i međunarodna zajednica treba aktivno poduprti oporavak i razvoj medicinskog sustava Sirije čime će pomoći toj zemlji u svladavanju nevolje.“

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.