Završeni pregovori sindikata i Vlade

Nakon višesatnog pregovaračkog sastanka sa sindikatima javnih i državnih službi da je dogovoreno povećanje osnovice za plaće od 6% s 1. listopada i od travnja za još 2%. Uz to dogovoreno je povećanje božićnice s 1500 na 1750 kuna, povećanje regresa s 1500 na 1750 kuna te dara za dijete sa 600 na 754 kune.

Dogovoreno je da se s 1. listopada osnovica plaća povisi za 6%, a da 1. travnja povećanje bude još 2%. Dogovorili smo da se formalni pregovori u idućoj godini nastave u trećem tjednu rujna. Dogovorili smo i podizanje božićnice s 1500 na 1750 kuna, i to za ovaj Božić, zatim povećanje regresa s 1500 na 1750 kuna te dara za dijete sa 600 na 754 kune. To je rezime današnjeg dogovora, rekao je premijer Andrej Plenković.

Predsjednica Hrvatskog sindikata učitelja Sanja Šprem izjavila je da je nakon konstruktivnog razgovora došlo do značajnog iskoraka od prethodne ponude Vlade RH. Svi sindikati javnih službi ići će s tom ponudom na referendum ili međuizjašnjavanje svojih članova, a neki će odraditi odluke i na svojim tijelima. O rezultatima referenduma i izjašnjavanja izvijestit ćemo u ponedjeljak kako bismo mogli u slučaju prihvaćanja ponude potpisati dodatak temeljnom kolektivnom ugovoru u 16 sati te kako bi se moglo primijeniti rast osnovice od 1. listopada ove godine, istaknula je.

Povećanje osnovice za šest posto stajat će 600 milijuna kuna, a osigurat će se rebalansom proračuna i preraspodjelama dok će za povećanje od dva posto trebati 500 milijuna kuna.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar ocijenio je kako je ostvaren pomak i da su u ovom trenutku “izvukli ono što se može izvući najbolje iz ove situacije”.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.