Cvijeće za blagdan Svih svetih skuplje 20 – 30 posto

Uoči Svih svetih, kada građani tradicionalno ukrašavaju grobove svojih najmilijih cvjetnim aranžmanima, primjetan je rast cijena cvijeća – 20 do 30 posto u odnosu na prošlu godinu, a stručnjaci objašnjavaju da su porasli svi ulazni troškovi, poput goriva, sjemena ili transporta.

I uzgoj krizanteme, tradicionalnog cvijeta u spomen mrtvih, postao je višestruko skuplji.

Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, u Hrvatskoj ima oko 2000 proizvođača cvijeća, a ta je djelatnost poput druge poljoprivredne proizvodnje u protekle dvije godine na udaru zbog rasta cijena energenata, repromaterijala i transporta.

U Hrvatskoj se cvijeće i ukrasno bilje, po podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2019. godini uzgajalo na površini od 300 hektara, od čega na kontinentalni dio otpada 223, a jadranski 77.

Vrijednost domaće proizvodnje čini tek 0,5 posto one u EU, zbog čega smo usmjereni na uvoz.

Kada je riječ o proizvodnji cvijeća u sustavu potpora, podaci Agencije za plaćanja u poljoprivredi pokazuju da se tim uzgojem u 2020. bavilo 346 gospodarstava na gotovo 70 hektara.

Proizvodnja rezanog cvijeća u Hrvatskoj uglavnom je sezonskog karaktera, nešto se odvija u plasteničkim uvjetima, a otežavajuće je to što se ne dobivaju potpore.

Rezano cvijeće se u svijetu danas proizvodi pod izrazito konkurentskim uvjetima, u globalnoj trgovini povećava se potrošnja zbog porasta prodaje u supermarketima, a sve veći udjel u trgovini cvijeća uzima i e-trgovina.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.