Hoćemo li na iduće parlamentarne izbore ići prema novim pravilima?

Nakon što je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rekao da bi Sabor trebao urediti to pitanje s obzirom na rezultate posljednjeg popisa stanovništva, ta je tema postala vrlo aktualna.

Ako se ništa ne promijeni, Ustavni sud mogao bi iduće izbore proglasiti – neustavnima.

Do sada se u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj biralo po 14 zastupnika. Ali novi popis stanovništva još jednom je pokazao velik nesrazmjer u broju stanovnika – pa tako svaki glas u Hrvatskoj ne vrijedi jednako.

Ustavni sud na to je upozorio još prije 12 godina, stvari se moraju hitno mijenjati, a podržava to i saborska oporba.

A svađe u redovima HDZ-a nema – poručuje osječko-baranjski župan i dodaje, promjene su potrebne, ali slavonskim izbornim jedinicama ne treba smanjiti broj zastupnika.

Svjesni smo promjene broja stanovnika po pojedinim izbornim jedinicama, odnosno županijama, ali nakon ukidanja Županijskog doma Sabora saborski zastupnici bi trebali predstavljati ne samo građane već i sve hrvatske krajeve, čime se osigurava ravnomjeran razvoj zemlje, priopćio je Ivan Anušić, osječko-baranjski župan.

Do sljedećih izbora gotovo su dvije godine, Ustavni sud traži da se pitanje uredi, idealno bi bilo do kraja sljedeće godine, i da na idućim izborima svaki glas vrijedi jednako.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.