Druženje ambasadora sa medijima: Nastaviti prijateljstvo Crne Gore i Kine

Podgorica – Saradnja Crne Gore i Kine, na obostranu korist ima široku perspektivu, a prijateljstvo dvije zemlje treba da bude nastavljeno, bez ograničavanja na konkretna područja, poručio je novoimenovani ambasador Kine u Crnoj Gori Fan Kun na druženju sapredstavnicima crnogorskih medija koje je sinoć održano u Podgorici.

Ambasador Fan Kun je prošlog mjeseca stigao u Crnu Goru i započeo svoj mandat. Iako j prvi put u kako je rekao „lijepoj i prijateljskoj zemlji“ Crna Gora mu nimalo nije strana, i to zbog nekadašnjeg kultnog jugoslovenskog filma „Most“ i muzičke teme iz njega „Bella Ciao“, koja je nadaleko poznata širom Kine.

-Po dolasku u Crnu Goru osjetio sam se dodatno srdačno i prijatno. Iako su Kina i Crna Gora veoma udaljene, upravo su film i pjesma od prije nekoliko decenija odavno povezali narode naše dvije zemlje na jedan poseban način – počeo je svoje obraćanje ambasador.

Podsjetio je da je u Pekingu 22. oktobra uspješno završen 20. Nacionalni kongres Komunističke partije Kine, na kome je generalni sekretar Si Đinping podnio važan izvještaj kojim je sveobuhvatno sumirao rad u proteklih pet godina, kao i velike promjene u novoj eri tokom protekle decenije.

– Napravljen je strateški plan za izgradnju moderne socijalističke zemlje i sveobuhvatno promovisanje velikog podmlađivanja kineske nacije. Kina je u proteklih deset godina doživjela tri velika događaja: prvi je obilježavanje 100. godišnjice osnivanja Komunističke partije Kine; drugi je ulazak socijalizma sa kineskim karakteristikama u novu eru; i treći je uspješno obavljanje istorijskog zadatka borbe protiv apsolutnog siromaštva i sveobuhvatne izgradnje umjereno prosperitetnog društva, te ostvarenje prvog stogodišnjeg cilja – rekao je ambasador.

Najvažnije dostignuće sa kongresa je, kako je rekao, odgovor na zajedničke težnje cijele partije i naroda cijele zemlje, uspostavljanje suštinske pozicije generalnog sekretara Si Đinpinga u Centralnom komitetu partije, kao i cijele partije, i uspostavljanje Si Đinpingove misli o socijalizmu sa kineskim karakteristikama za novu eru kao vodeće ideologije koja će se dugo vremena slijediti.

-Kina će nastaviti da nepokolebljivo slijedi provjereni put socijalizma sa kineskim karakteristikama. Glavne politike Komunističe partije Kine i kineske vlade održaće visok stepen kontinuiteta i stabilnosti. Važna poruka sa kongresa je da će se Kina pridržavati spoljnopolitičkog principa održavanja mira u svijetu i promovisanja zajedničkog razvoja, da će nastaviti da vodi osnovnu nacionalnu politiku otvaranja prema svijetu, promovisati sveukupni napredak čovječanstva modernizacijom u kineskom stilu i donijeti svijetu nove razvojne podsticaje. Sve to predstavlja najveću stabilnost koju Kina pruža u turbulentnoj međunarodnoj situaciji – istakao je Fan Kun.

Kada je u pitanju saradnja Crne Gore i Kine, ambasador Fan Kun kaže da su zahvaljujući inicijativi „Pojas i put“ i mehanizmu saradnje Kina-CEEC, dvije zemlje postigle plodne rezultate u praktičnoj saradnji u različitim oblastima.

-Prioritetna dionica autoputa Bar-Boljare puštena je u saobraćaj u julu ove godine. Kineski narod je iskreno pomogao građanima Crne Gore da ostvare svoj san o autoputu. Takođe, od pojave koronavirusa, dvije zemlje su se udružile u brobi protiv pandemije i pomagale jedna drugoj –  naveo je ambasador.

Takođe, humanistička i kulturna razmjena postala je sve bliskija.

– Institut Konfucije dao je značajan doprinos kulturnoj razmjeni između Kine i Crne Gore. Sportisti dvije zemlje takođe već duže vrijeme održavaju blisku razmjenu i saradnju.– podsjetio je Fan Kun, dodajući da  saradnja dvije zemlje na obostranu korist ima široku perspektivu.

-Iako Crna Gora nema veliku površinu i broj stanovnika, ona i te kako ima svoje specifične razvojne prednosti. Trebalo bi u budućnosti da nastavimo da razvijamo naše prijateljstvo kroz vrijeme i prostor i da ostvarujemo saradnju ne ograničavajući se na konkretna područja, već da iskoristimo potencijale saradnje u obrazovanju, turizmu, zaštiti životne sredine, kreativnim industrijama i poljoprivredi. Budućnost prijateljske saradnje Kine i Crne Gore je veoma obećavajuća – zaključio je ambasador,

Kako je rekao, Kina ne može da se razvija bez ostatka svijeta, a ni on bez Kine.

– Današnji svijet se suočava sa izazovima bez presedana. Kina je oduvijek smatrala da budućnost i sudbinu čovječanstva treba da shvataju i odlučuju ljudi svih zemalja svijeta. Dokle god svijet radi zajedno, sve zemlje mogu da žive u harmoniji, da sarađuju radi obostranih rezultata i da rade zajedno na stvaranju bolje budućnosti za sve. Kineski narod će raditi sa ljudima drugih zemalja na promovisanju zajedničkih vrijednosti mira, razvoja, pravičnosti, pravde, demokratije i slobode za čitavo čovječanstvo, održavanju mira u svijetu, promovisanju svjetskog razvoja i nastavku promocije izgradnje zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo – naveo je Fan Kun.

Na večerašnjem druženju sa medijima, predstavljen je i film o mostu na Tari, koji je rekonstruisan zahvaljujući Kini. Takođe, predstavnici medija učestovali su u nagradnim igrama u kojima su dobili vrijedne nagrade. (Jovana Đurišić, Tatjana Debeljević)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.