Kineska svemirska postaja služit će kao „kuća u svemiru“ cijelog čovječanstva

31. listopada u 15:37 po pekinškom vremenu, lansiran je treći najveći laboratorijski modul kineske svemirske postaje – Mengtian. Oko 8 minuta kasnije, laboratorijski modul Mengtian ušao je u programiranu orbitu, što predstavlja uspjeh lansiranja. Lansiranjem je kineska svemirska postaja pretvorena od dva modula u tri modula, čime je dobila svoju „T“ strukturu. Misija gradnje u orbiti tako je završena.

Od 1992. godine, kada je usvojen svemirski program s posadom, do 2022. godine, kada se završava gradnja svemirske postaje u orbiti, radi gradnje „kuće“ u svemiru, Kinezi su prošli neobičnih 30 godina. Od letenja bez pa sve do s posadom, od jednog jedinog taikonauta pa sve do više njih, od kratkog do dugoročnog ostatka u svemiru te od eksperimenta unutar laboratorijskog modula do hodanja u svemiru, u zadnjih 30 godina su djelatnici kineskog svemirskog projekta probijali i ovladavali brojnim ključnim tehnikama, uključujući lansiranje u svemir i povratak na Zemlju,  izlazak iz modula na orbiti, spajanje modula itd., koje su postavile pouzdane temelje za gradnju svemirske postaje.

Proboj u svemirskom području je minijatura koja dobro pokazuje kineski razvoj znanosti i tehnologije. U Izvješću 20. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine istaknuto je kako je Kina ostvarila proboj u brojnim ključnim tehnikama, ojačala strateškim industrijama u nastajanju, uključujući svemirski let s posadom, super kompjutor, satelitsku navigaciju, tehniku nove energije, proizvodnju velikih zrakoplova, bio-medicinu itd., čime se Kina svrstala među zemlje koje su orijentirane na inovaciju. Među brojnim spomenutim ključnim područjima su prikazana izvrsna postignuća Kine u svemirskom području u zadnjih 10 godina.

Ono što je još dragocjenije, Kina je dosljedno u duhu miroljubive uporabe, ravnopravnosti na uzajamnu korist i zajednički razvoj, potpisala suradničke sporazume i ostvarila suradničke raznovrsne projekte u suradnji sa svemirskim institucijama i organizacijama iz Francuske, Njemačke, Italije, Rusije, Pakistana, ali i s Uredom UN-a za poslove svemira(United Nations Office for Outer Space Affairs), ESA-com, čime je postigla bogate suradničke rezultate.

Foto: VCG

Foto: VCG

Kineska svemirska postaja je prvi takav projekt u povijesti čovječanstva koji je otvoren prema svim zemljama članica UN-a. Trenutno, već je 9 znanstvenih eksperimentalnih projekata iz 17 zemalja i 23 entiteta izabrano među prvim projektima kineske svemirske postaje, što svjedoči naporima i nastojanjima Kine u izgradnji Zajednice koja dijeli budućnost čovječanstva po pitanju svemira.

Svemir pripada cijelom čovječanstvu, tako da je razumljivo da mora donositi blagostanje cijelom čovječanstvu. Do kraja ove godine, Kina će još lansirati Tianzhou-5 svemirsku teretnu letjelicu i Shenzhou-15 svemirsku letjelicu s posadom, čime će 6 taikonauta istovremeno djelovati u svemirskoj postaji. Vjerujemo da će u skoroj budućnosti kineska svemirska postaja postati „nova kuća“ cijelog čovječanstva za istraživanje svemira. Ovdje će astronauti iz Kine i drugih zemalja zajedno dati pionirske doprinose čovječanstvu u istraživanju svemira i miroljubivoj uporabi svemirskih prostora.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.