Propali pokušaji malog broja zemalja da ocrne Kinu pod izlikom ljudskih prava

Foto: VCG

Pokušaji Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i nekoliko drugih zemalja da ocrne stanje ljudskih prava u Kini ponovno su poraženi u ponedjeljak jer je većina država članica Ujedinjenih naroda (UN-a) izrazila podršku Kini.

Na sastanku Trećeg odbora 77. zasjedanja Opće skupštine UN-a, predstavnik Kube uputio je zajedničku izjavu koja odlučno podržava Kinu u ime 66 zemalja, istaknuvši kako su pitanja vezana uz Xinjiang, Hong Kong i Tibet unutarnja stvar Kine i usprotivivši se politizaciji ljudskih prava i dvostrukim standardima, odnosno uplitanju u unutarnje poslove Kine pod izlikom ljudskih prava.

U zajedničkoj izjavi potpore Kini u ponedjeljak u ime šest zaljevskih država, kao i Jemena i Libije, predstavnik Saudijske Arabije istaknuo je objektivno, konstruktivno i nepolitičko načelo u pitanju ljudskih prava, pozivajući sve države da slijede ciljeve i načela Povelje UN-a i Opće deklaracije o ljudskim pravima te poštuju nacionalni suverenitet i ne upliću se u unutarnje poslove drugih država.

Pojačavajući zamah podrške Kini, predstavnik Venezuele uputio je zajedničku izjavu u ime 19 članica Grupe prijatelja za obranu Povelje Ujedinjenih naroda, kritizirajući neke vlade jer nisu u stanju u potpunosti zajamčiti pravo na nediskriminaciju vlastitim građanima, dok protuzakonito izriču jednostrane mjere prisile, što je postalo suvremeni oblik sustavne diskriminacije.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.