U novoj eri kinesko-vijetnamski odnosi trebaju se promovirati na novu razinu

Na poziv generalnog sekretara Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i kineskog predsjednika Xija Jinpinga, predsjednik Centralnog komiteta Komunističke partije Vijetnama Nguyen Phu Trong je od 30. listopada do 2. studenoga obavio službeni posjet Kini. 31. listopada su se dva predsjednika sastala u Narodnoj dvorani u Pekingu, a usuglašeno je da će promovirati kinesko-vijetnamsko sveobuhvatno strateško partnerstvo u novoj eri, te da će ga dosljedno dovesti novu stepenicu.

Nguyen Phu Trong je time postao prvi državnik druge zemlje koji je primljen kod Xija nakon 20. Nacionalnog kongresa KP Kine, a bio je to također i njegov prvi posjet inozemstvu poslije 13. Kongresa KP Vijetnama. Prilikom ulaska kineskog i vijetnamskog socijalizma u novu razvojnu fazu koja povezuje prošlost i budućnost, najviši čelnici dvije Partije usuglasili su se da će učvrstiti tradicionalno prijateljstvo, ojačati stratešku komunikaciju, unaprijediti političko uzajamno povjerenje i razumno kontrolirati nesuglasice, čime su na strateškoj razini označili smjer razvoja kinesko-vijetnamskih odnosa u novoj eri.

Na sastanku je Xi istaknuo da su se Kina, Vijetnam i druge socijalističke zemlje temeljile na praktičnoj situaciji svojih zemlja te da su slijedile trend razvoja vremena, uspješno istraživale put modernizacije prikladan svojim situacijama, čime su omogućili sve veću vitalnost socijalizma. Kina je kroz nekoliko desetljeća dovršila proces industrijalizacije koji je trajao nekoliko stotina godina kod razvijenih zemalja, čime je stvorila dva čuda u smislu brzog gospodarskog razvoja i dugoročne društvene stabilnosti. Dok je tijekom tridesetak godina reformi Vijetnam postao jedna od zemalja s najvećim gospodarskim rastom u regiji, pa čak i u svijetu. Kina i Vijetnam su uspjesima u socijalističkoj modernizaciji ponudili vrijedno iskustvo brojnim zemljama u razvoju, koje predstavlja pozitivan doprinos napretku čovječanstva.

Foto: Visual People

Foto: Visual People

Trenutno se ubrzava neobilježena stoljetna promjena svijeta, i svijet je ušao u novo razdoblje nestabilnosti i promjene. Kamo idu kinesko-vijetnamski odnosi? Xi je na tu temu podnio 3 prijedloga: dvije strane trebaju nastaviti smjer k socijalizmu, ali i učvršćivati gospodarski temelj socijalizma, i unaprijediti tradicionalno prijateljstvo. Nguyen Phu Trong se u potpunosti suglasio s Xijevim važnim prijedlozima o razvoju odnosa između dviju Partija i zemalja.

Kao dvije velike zemlje u razvoju, Kina i Vijetnam u multilateralnim poslovima trebaju ojačati komunikaciju i koordinaciju, i to međusobnom podrškom po pitanjima od suštinskih interesa i velike brige, ali i i zajedničkom zaštitom unilateralizma i međunarodne ravnopravnosti i pravde. Samo tako će unaprijediti mirni razvoj regije i svijeta. Na sastanku je Nguyen Phu Trong istaknuo da će „odlučno podržavati politiku jedne Kine, te se protiviti separatističkom djelovanju za ‘neovisnost Tajvana u bilo kakvom obliku i neće razvijati nikakve službene odnose s Tajvanom“, čime je još jednom pokazao odlučnu podršku Kini.

Vrijeme će nastaviti svjedočiti kako su „Kina i Vijetnam dobri susjedi i prijatelji sa spojenim planinama i rijekama te da su dobri drugovi i partneri koji dijele zajedničku sudbinu i ciljeve. Zajednica je to koja dijeli budućnost i koja se zalaže za mir i napredak čovječanstva.“

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.