Prvi odbor Opće skupštine UN-a usvojio je nacrt rezolucije koji je predložila Kina

Prvi odbor Opće skupštine UN-a usvojio je u četvrtak nacrt rezolucije koji je predložila Kina o “Promicanju međunarodne suradnje na mirnodopskim uporabama u kontekstu međunarodne sigurnosti”.

Ovo je bila druga godina zaredom da je Kina podnijela takav nacrt.

Rezolucija ponovno potvrđuje da širenje nuklearnog, kemijskog i biološkog oružja, kao i sredstava za njegovu dostavu, predstavlja prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti, dok se sa zabrinutošću ističe da su neopravdana ograničenja izvoza materijala, opreme i tehnologije za zemlje u razvoju miroljubive svrhe i dalje postoje.

Naglašava da bi dogovori o kontroli neširenja oružja trebali biti transparentni i otvoreni za sudjelovanje svih država, a mjere za sprječavanje širenja triju oružja ne bi trebale ometati međunarodnu suradnju u pogledu materijala, opreme i tehnologije za mirnodopske svrhe, kao ni zahtjeve zemalja u razvoju za njima za kontinuirani održivi razvoj zemalja.

Poziva sve države članice UN-a, ne dovodeći u pitanje njihove obveze neširenja, da poduzmu konkretne mjere za promicanje suradnje u miroljubive svrhe, posebice da ne održavaju nikakva ograničenja koja nisu u skladu s preuzetim obvezama.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.