Nema jedinstvenog stava trgovaca o radu nedjeljom

Među trgovcima nema jedinstvenog stava o regulaciji rada trgovina nedjeljom, dio njih zalaže se za ograničavanje dok su drugi protiv bilo kakvog ograničavanja, no slažu se da je potrebna veća briga za radnike i da se rad nedjeljom mora adekvatno platiti.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja do sutra, 7. studenoga prikuplja mišljenja i prijedloge zainteresiranih o prijedlogu izmjena Zakona o trgovini, kojima uz ostalo regulira radno vrijeme u djelatnosti trgovine – u pravilu bi trgovine bile zatvorene nedjeljom i blagdanima, a trgovci bi mogli izabrati 16 nedjelja tijekom kojih bi radili.

Prema prijedlogu, radno vrijeme prodajnih objekata određuje trgovac, raspolažući maksimalnim iznosom fonda od 90 sati koje raspoređuje u razdobljima od ponedjeljka do subote, dok bi prodajni objekti nedjeljom i blagdanima pretežito bili zatvoreni.

Prijedlog je, naime, da trgovine rade 16 nedjelja u godini, a kojim bi nedjeljama bili otvoreni odredili bi sami trgovci na temelju svojih potreba, sezonalnosti, mikrolokacije i drugih čimbenika koji utječu na individualnu procjenu za potrebom radne nedjelje.

Predložene zakonske izmjene reguliraju i iznimke.

Tako bi iznimno bi nedjeljom i blagdanima mogli raditi prodajni objekti koji se nalaze unutar ili su sastavni dio “željezničkih i autobusnih kolodvora, zračnih i trajektnih luka, luka unutarnje plovidbe brodova, zrakoplova i trajekata za prijevoz osoba i vozila, benzinskih postaja, bolnica, hotela, prostora kulturnih i vjerskih ustanova te drugih subjekata u kulturi, muzeja, centara za posjetitelje odnosno interpretacijskih centara, nautičkih marina, kampova, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, proglašenih zaštićenih područja prirode u skladu s posebnim propisima”.

Također, zabrana rada nedjeljom i blagdanom ne bi se odnosila ni na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na malo i na tržnicama na veliko, prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama, prodaju putem automata i prodaju na daljinu.

Prema predloženim izmjenama, kiosci i pekarnice bi nedjeljom i blagdanom mogli raditi od 7 do 13 sati.

 

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.