Javna rasprava o ključnim zakonima za zdravstvenu reformu

Nešto više od tisuću komentara stiglo je na prijedlog izmjena zakona o zdravstvenoj zaštiti u tri tjedna javne rasprave, najviše ih je bilo na prijedlog odrađivanja jednogodišnjeg staža u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nakon završenog studija.

Čak 313 komentara stiglo je na članak 43., studenti i liječnici su izrazili nezadovoljstvo prijedlogom da se nakon studija mora odraditi godinu dana u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Studenti smatraju da im se tako odgađa specijalizacija i dodatno produžuje ionako dugačak studij, a neki od njih su taj prijedlog ocijenili “krajnje bezobraznim, jer su po jednim uvjetima upisali fakultet, a po drugima ga završavaju”.

Općenito, najviše primjedaba odnosi se na organizaciju primarne zdravstvene zaštite, koja bi po ovom zakonskom prijedlogu trebala ojačati.

Burne su reakcije na članak 50. kojim se produžuje radni odnos u domu zdravlja na 5 godina kao uvjet za podnošenje zahtjeva za privatnu praksu. U komentarima se tvrdi da će to izazvati još veći kadrovski deficit i devastaciju primarne zaštite.

Negativne su reakcije i na prijedlog za smanjivanje broja domova zdravlja. Predlaže se da svaka županija ima po jedan dom zdravlja, no županije koje imaju više domova zdravlja ne bi ništa mijenjale.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.