MVP: Japansko pristupanje NATO-ovoj grupi za kibernetičku obranu potkopava regionalni mir

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) osudilo je u ponedjeljak pristupanje Japana NATO-ovoj grupi za kibernetičku obranu, zahtijevajući od njega da uči iz povijesnih lekcija i prestane raditi stvari koje podrivaju mir i stabilnost regije.

Japanski je ministar obrane Yasukazu Hamada 4. studenog rekao novinarima kako se Japan službeno pridružio NATO-ovom Centru izvrsnosti kooperativne kibernetičke obrane.

Kao odgovor, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je: “Ono što bi Japan trebao učiniti je ozbiljno naučiti lekcije iz vlastite povijesti, pridržavati se puta miroljubivog razvoja i prestati činiti stvari koje podrivaju međusobno povjerenje među regionalnim zemljama i štete regionalnom miru i stabilnost.”

Zhao je istaknuo kako NATO posljednjih godina jača veze s azijsko-pacifičkim zemljama, naglašavajući da “nema potrebe za uspostavljanjem azijsko-pacifičke verzije NATO-a” jer regija ne pripada sjevernom Atlantiku.

Također je pozvao međunarodnu zajednicu, naročito zemlje u azijsko-pacifičkoj regiji, da zadrže visoku budnost po tom pitanju.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.