Kineski IPC porastao za 2,1% u listopadu

Foto: VCG

Kineski indeks potrošačkih cijena (IPC), glavno mjerilo inflacije, porastao je u listopadu za 2,1% na godišnjoj razini, priopćio je u srijedu Nacionalni zavod za statistiku.

Na mjesečnoj razini, listopadski IPC općenito je ostao stabilan, smanjivši se za 0,2 postotna boda u odnosu na prethodni mjesec kada je porastao za 0,1%.

Viša statističarka zavoda Dong Lijuan pripisala je stabilan IPC padu potražnje nakon praznika za Dan državnosti i visokoj bazi u usporedbi s prošlom godinom.

Pregled podataka pokazao je kako su cijene hrane porasle za 0,1% na mjesečnoj razini, odnosno umjerenih 1,8 postotnih bodova u odnosu na rujan.

Konkretno, cijene svježeg povrća su pale za 4,5%, svježeg voća za 1,6% i vodenih proizvoda za 2,3%, preokrenuvši rujanski rast, budući da je na tržište stiglo mnogo zaliha, a potražnja oslabila, istaknula je Dong.

Podaci iz srijede također su pokazali da je kineski indeks proizvođačkih cijena, koji mjeri troškove robe na ulazu u tvornicu, u listopadu pao za 1,3% na godišnjoj razini.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.