Kino Urania: Besplatne projekcije u sklopu manifestacije 12. Dani austrijske kulture

Austrijski kulturni forum Zagreb u suradnji s brojnim partnerima ove godine organizira 12. Dane austrijske kulture u Osijeku, a PROGRAM traje od 9. do 15. studenog 2022. g. te se dijelom odvija online i može se pratiti preko platforme ZOOM, a dijelom uživo.

  1. dane austrijske kulture otvorit će veleposlanik Republike Austrije u Hrvatskoj, Nj. E. dr. sc. Markus Wuketich izložbom fotografija Samire Saidi u srijedu, 9.11. u 19 sati u Gradskim galerijama Osijek – Galeriji Waldinger, a otvorenju će prisustvovati i umjetnica.

Kino Urania se pridružuje proslavi dvjema besplatnim filmskim projekcijama. U suradnji s Pulskim filmskim festivalom, u ponedjeljak 14.11. s početkom u 18:00 h prikazujemo film „Grad prokletih“. U režiji Oscarom nagrađenoga Stefana Ruzowitzky, radnja filma je smještena u Beč 1920. Nakon godina ratnog zarobljeništva, nekadašnji inspektor Peter Perg vraća se kući iz 1. svjetskog rata. Monarhija se raspala, nova austrijska republika živi od umjetničke slobode, ali već se mora boriti s usponom antidemokratskih pokreta i nezaposlenošću. Perg je stranac u vlastitom rodnom gradu. Odjednom se suočava s užasnom serijom zločina kada shvaća da je osobno povezan sa svim žrtvama i da mora pronaći ubojicu.

Dan poslije, u utorak 15.11. s početkom u 18:00 h na rasporedu je film redatelja Simona WielandaMauthausen: dva života“. Ovaj film, koji se ne oslanja ni na kakve efekte, dokumentira dojmove i sjećanja dvojice muškaraca koji su iz sasvim različitih perspektiva doživjeli strahotu koncentracijskog logora Mauthausen. Stanisław Leszczyński, rođen 1922. u poljskom gradu Łódźu, pripovijeda priču iz motrišta zatvorenika koji je više puta za dlaku izbjegao smrt, a Franz Hackl, rođen 1927. u austrijskom selu Mauthausen, prisjeća se svog vremena u logorskoj kovačnici. Sudbine dvaju svjedoka ne mogu biti oprečnije, no ipak dijele mnogo uznemirujućih zajedničkih crta.

Okosnica ovogodišnjeg programa su promišljanja o ekologiji i održivom razvoju iz umjetničke, povijesne i filozofske perspektive. Osim toga bit će govora i o tome što čovjek u svakodnevnom životu kao pojedinac može učiniti za zaštitu klime. U izložbenom dijelu posjetitelje očekuje izbor fotografija Samire Saidi o aktualnim društvenim pitanjima, ali i putovanje u prošlost kroz dvije izložbe o Roda Rodi. U području književnosti publika će saznati nešto više o novom romanu Biance Kos koji daje jedan drugačiji pogled na grad Rijeku te o prevoditeljskom radu Stjepanke Pranjković.

Uz Kinematografe Osijek, suorganizatori događanja su Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, Odsjek za germanistiku Filozofskog fakulteta Osijek, Gradske galerije Osijek – Galerija Waldinger, Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku i Srednja škola Isidora Kršnjavog Našice.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.