Cijene poljoprivrednih proizvoda porasle za 22,1 posto

Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u drugom tromjesečju ove godine porasle su za 22,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuju konačni podaci Državnog zavoda za statistiku.

Cijene biljnih proizvoda porasle su za 22,7 posto, a stoke, peradi i stočnih proizvoda 21,3 posto.

Rast cijena biljnih proizvoda ostvaren je u svim skupinama biljnih proizvoda, osim u skupini voća, u kojoj su cijene pale za 8,1 posto, kažu statističari.

Na porast cijena biljnih proizvoda općenito najviše je utjecao porast cijena u skupinama žitarica (za 65,1 posto), povrća (za 30,4 posto) i vina (za 9,2 posto).

U skupini proizvoda koji imaju najveći udio u stočarstvu u usporedbi s istim tromjesečjem 2021. najviše su porasle cijene goveda (28,6 posto), svinja (19,5 posto), mlijeka (18,4 posto) te konzumnih jaja (42,5 posto).

Cijene su porasle i u drugim skupinama u stočarstvu.

Cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u drugom tromjesečju ove godine u usporedbi s istim lanjskim razdobljem porasle su za 50,1 posto, a na taj rast najviše je utjecao porast cijena energije, gnojiva i stočne hrane.

Tako su cijene energije porasle za 90,7 posto, gnojiva za 189,9 posto i stočne hrane za 27,5 posto. Porasle su i cijene sjemena i sadnog materijala, za 17,9 posto, sredstava za zaštitu bilja za 3,1 posto, veterinarskih usluga za 3,2 posto itd.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.