Kineski Beidou služi kao „svjetski Beidou“

Foto: VCG

„Uvjeren sam da će sustav Beidou moći doprinijeti međunarodnom razvoju, a posebno će pružiti podršku zemljama u razvoju koje nastoje u ostvarenju ciljeva održivog razvoja.“ Nedavno je u Abu Dhabiju na 16. sjednici Međunarodnog odbora za globalne navigacijske satelitske sustave(International Committee on Global Navigation Satellite Systems, ICG), predstavnik iz Pakistana tako ocijenio. A kineska strana je 4. studenog objavom bijele knjige „Kineski navigacijski satelitski sustav BeiDou u novoj eri“(China’s BeiDou Navigation Satellite System in the New Era) svestrano dokazala njegovu ocjenu.

U bijeloj knjizi, na 120 tisuća kineskih znakova se sveobuhvatno osvrnulo na razvojni proces kineskog Beidoua, a prikazano je kako sustav Beidou u novom razdoblju postigao novi uslužni kapacitet, realizirao novi razvoj djelatnosti, oblikovao novu i otvorenu strukturu, čime je otvorio novo putovanje k budućnosti.

Sustav Beidou je nastajao od nule i postizao neprestani razvoj, svjedočeći velike napore Kineza za ispunjenje svog sna. Posebno u zadnjih 10 godina je sustav Beidou ušao u novo vrijeme brzog razvoja. Danas sustav Beidou br. 3 pruža globalne usluge na tri načina, odnosno Radionavigacijsku satelitsku službu (Radio Navigation Satellite Service, RNSS), Međunarodno traganje i spašavanje (International Search And Rescue) i Globalnu komunikaciju kratkim porukama (Global short message communication), dok azijsko-pacifičkoj regiji pruža regionalne usluge u na četiri načina, odnosno Regionalnu komunikaciju kratkim porukama(Regional short message communication), Pojačanje temeljeno na satelitu(Satellite-based augmentation), Precizno pozicioniranje točaka kao i Pojačanje temeljeno na Zemlji(Ground-based augmentation). Trenutno u svijetu već više od 1,5 milijardi klijenata iz više od 23 zemalja i regija uporabljuju usluge Beidoua za ubrzanje pozicioniranja i visoke preciznosti.

Samostalna inovacija predstavlja suštinsku konkurentnost kineskog Beidoua, a otvorenost i ideja o integraciji predstavljaju svjetsku viziju Beidoua. Na primjer, u Saudijskoj Arabiji, sustav Beidou je primijenjen za gradnju komunalne infrastrukture, pozicioniranje osoblja i vozila u pustinji kao i u drugim sektorima. U Tadžikistanu, sustav Beidou je primijenjen za pravovremeni i kontinuirani nadzor nad branom jezera Sarezskoye, osiguravajući sigurnosti kako brane, tako i građana. U afričkoj zemlji Burkini Faso, lokalna vlast je uporabila uslugu visoke preciznosti Beidoua u kartografiji za izgradnju bolnice čime je uspjela skratiti vrijeme gradnje za više od pola, i na takav način je dobiveno dragocjeno vrijeme za borbu protiv epidemije …

Foto: Visual People

Foto: Visual People

Ono na što se isplati obratiti pozornost jest da je u bijeloj knjizi po prvi put programiran razvoj Beidoua do 2035. Kina će graditi novu generaciju sustava Beidoua s razvijenijom tehnikom, jačim kapacitetom i kvalitetnijom uslugom. Novi sustav bit će i šireg, integracijskog i pametnijeg nacionalnog kompleksnog pozicioniranja, navigacije i tajminga, čime će se postaviti čvršći temelj infrastrukture za realizaciju modernizacije s kineskim značajkama.

Sve ovo znači da će bilo kada, bez obzira na to u koje vrijeme i u kojem dijelu svijeta, ljudi moći uživati sigurnosnu i pouzdanu tehniku od sustava Beidoua. Beidou će u novom razdoblju još bolje poslužiti svijetu i donijeti više blagostanja čovječanstva.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.