Četrnaesti sastanak konferencije o očuvanju močvara zaključen s 21 rezolucijom

Foto: VCG

Četrnaesti sastanak Konferencije ugovornih strana Ramsarske konvencije o močvarama, održan u kineskom Wuhanu i švicarskoj Ženevi, zaključen je u nedjelju s 21 rezolucijom.

Tri rezolucije predložila je Kina: rezoluciju o uspostavi Međunarodnog centra za mangrove, rezoluciju o integraciji očuvanja i obnove močvarnih staništa u nacionalne strategije održivog razvoja i rezoluciju o poboljšanju očuvanja i upravljanja malim močvarama, a sve su usmjerene na promicanje visokokvalitetnog razvoja globalnog očuvanja močvarnih područja.

Među važnim rezultatima skupa su Deklaracija iz Wuhana, kao i Globalni strateški okvir za očuvanje močvarnih staništa 2025.-2030. Okvir je precizirao da će osigurati dosljednost i kontinuitet između petog strateškog plana i ciljeva četvrte faze te se usredotočiti na ulogu očuvanja i obnove močvarnih staništa u promicanju održivog razvoja i rješavanju globalnih ekoloških izazova. Također poziva na ubrzavanje akcija očuvanja i obnove močvarnih područja i suzbijanje njihove degradacije.

Tijekom sastanka, Kina je kao domaćin predsjedavala konferencijom, koordinirala stajališta, formirala privremenu pregovaračku skupinu i vodila konzultacije o pitanjima konferencije, omogućujući plodne rezultate sastanaka.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.