Kina će povećati zaštitu tresetišta

close up hand holding soil peat moss

Foto: VCG

U nedjelju je zaključena 14. konferencija stranaka Konvencije o močvarama. Na forumu o očuvanju tresetišta održanom na glavnoj lokaciji događanja u središnjem kineskom gradu Wuhanu, predstavnici Nacionalnog ureda za šumarstvo i travnjake rekli su kako će se u budućnosti pojačati zaštita i obnova tresetišta.

Treset i tresetišta ne samo da apsorbiraju ugljični dioksid, već također pohranjuju veliku količinu neraspadnute organske tvari čime sprječavaju povratak ugljika iz nje u atmosferu u obliku ugljičnog dioksida.

Kineska tresetišta uglavnom se nalaze u područjima kao što su planine Daxing’an i Xiaoxing’an, planine Changbai, visoravan Qinghai-Tibet i planine Altaj. Osnivanjem nacionalnih parkova močvarnog tipa mogu se zaštititi tresetišta i provesti ekološka obnova.

Kao jedna od stranaka Konvencije o močvarama, koja ima jednu od najvećih svjetskih rezervi organskog ugljika u tresetištima, Kina pridaje veliku važnost zaštiti i upravljanju tresetnim močvarama. Zakon o zaštiti močvara, koji je stupio na snagu 1. lipnja ove godine, u potpunosti zabranjuje vađenje i skladištenje vode u tresetištima, kao i ispuštanje vode iz njih.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.