Predsjedništvo UN-ove klimatske konferencije i FAO pokrenuli inicijativu za hranu radi podrške zajednicama osjetljivim na klimatske promjene

Foto: VCG

Egipatsko predsjedništvo tekuće UN-ove konferencije o klimi i Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO, eng. Food and Agriculture Organization) pokrenuli su u subotu inicijativu za hranu i poljoprivredu radi povećanja klimatskih resursa za podršku najugroženijim zajednicama.

U izjavi, predsjedništvo 27. zasjedanja Konferencije stranaka Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama priopćilo je da će inicijativa, nazvana Hrana i poljoprivreda za održivu transformaciju (FAST, eng. Food and Agriculture for Sustainable Transformation), ponovno osmisliti poljoprivredno-prehrambene sustave te ostvariti trostruki dobitak za ljude, klimatsko djelovanje i prirodu.

Predsjedništvo konferencije je u izjavi navelo kako su prioriteti djelovanja FAST-a pristup financijama, znanju i kapacitetima te mjerama podrške i dijalogu.

“Kroz inicijativu FAST, mobilizirat ćemo svijet u otključavanju financijskih tokova kako bismo povećali otpornost na klimatske promjene i proveli hitno potrebnu transformaciju u svim poljoprivredno-prehrambenim sustavima”, rekao je predsjednik konferencije Sameh Šukri.

U međuvremenu, zamjenica generalnog direktora FAO-a, Maria Helena Semedo, rekla je da su potrebne hrabre akcije kako bi se transformirao poljoprivredno-prehrambeni sustav, podržale zemlje i osiguralo da resursi dopru do proizvođača hrane duž lanca vrijednosti.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.