Huawei stipendije za studente dvaju osječkih fakulteta

U sklopu edukacijsko stipendijskog programa “Huawei for digital Slavonia” kineska telekomunikacijska tvrtka “Huawei” uručila je 80 tisuća eura namijenjenih stipendiranju studenata s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti (FAZOS-a) u iznosu od 60 tisuća eura te Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija  u iznosu od 20 tisuća eura.

Digitalna je tranzicija važna za cijelu Europsku uniju  pa tako i za Hrvatsku, istaknuo je državni tajnik Ministarstva gospodarstva Ivo Milatić. “Velik je danas naglasak na energetskoj zelenoj tranziciji koja je povezana s digitalnom tranzicijom i jasno je da ovakav način u kojem velike priznate svjetske kompanije rade memorandume s našim fakultetima, ulažu novac za naše znanstvenike i daju stipendije studentima možemo samo kao država podržati.” Rektor osječkog Sveučilišta Vlado Guberac ocijenio je kako je ovo još jedan primjer dobre suradnje osječkih fakulteta s gospodarstvom, a isto tako doprinos internacionalizaciji Sveučilišta. “U posljednje smo četiri godine utemeljili pet novih studija na engleskom te studij medicine na njemačkoj jeziku, koje ukupno pohađa oko 200 stranih studenata. Sve su ove stipendije koje dolaze iz gospodarstva poticaj studentima, ali i povećanju upisnih kvota, posebice za deficitarna zanimanja.”

Dekan FAZOS-a Krunoslav Zmaić istaknuo je kako je ovo nastavak suradnje s tvrtkom Huawei koja je prije nepunu godinu dana prvi puta stipendirala studente ovog fakulteta s iznosom od 60 tisuća eura. Isti će iznos ponovno biti dodijeljen studentima studija Digitalne poljoprivreda. Dodao je kako će FAZOS i FERIT, uz tehnologiju tvrtke Huawei sudjelovati u istraživanju na području Parka prirode “Kopački rit”. “Postavljanjem više od 200 kamera i drugih uređaja pokušat će se prikupiti podaci o utjecaju klimatskih promjena na eko-sustav i kretanje pojedinih zaštićenih životinjskih vrsta”.

Kineski veleposlanik u Hrvatskoj Qi Qianjin ocijenio je kako tvrtke kao što je Huawei, ovakvim aktivnostima nastoje promovirati gospodarski razvoj, posebice u digitalnom svijetu, te dobre odnose dviju zemalja. Regionalni direktor tvrtke Huawei za odnose s javnošću i komunikacije Marco Xu Xiaobo smatra kako je talent najvažniji segment u tehnološkim tvrtkama, jer samo talentirani ljudi mogu stvarati inovativna rješenja. “Zato želimo stipendijama ulagati u najkvalitetnije i najtalentiranije studente koji mogu usvojiti i raditi s najsuvremenijim ICT tehnologijama.”

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.