Izgraditi konsenzus i tražiti put za oporavak – ocjene raznih strana o Summitu G20

Foto: VCG

17. Summit čelnika G20 održat će se od 15. do 16. studenog na Baliju, u Indoneziji. U okolnostima nestabilne međunarodne situacije i pada svjetskog gospodarstva, globalni razvoj se nalazi pred kritičnim izazovima, a domaćin Indonezija je za glavnu temu ovogodišnjeg Summita postavila moto „Oporavimo se zajedno, oporavimo se jači“ (Recover Together, Recover Stronger).

Faruk Borić, izvršni direktor Centra za promociju i razvoj Inicijative “Pojas i put” smatra da je Kina ponudila neka rješenja, „Spomenimo, na primjer, Globalnu razvojnu inicijativu – koja može pomoći zemljama u razvoju u iskorjenjivanju siromaštva, te ranije uspostavljenu Inicijativu “Pojas i put” koja nudi šanse za uvezivanje i investicije. Ove inicijative, po našem skromnom mišljenju, spadaju među najznačajnije ponuđene odgovore ne samo na trenutnu krizu, nego i trasiraju put daljeg kretanja cjelokupnog čovječanstva. Zbog budućnosti svih nas trebamo ih kvalitetno promišljati uvažavajući rezultate koje je Kina u različitim sferama razvoja i otvaranja postigla.“

Foto: VCG

Foto: Visual People

Ivica Bakota, stručnjak Instituta CroAsia, odnosno profesor Zagrebačke škole ekonomije i managementa je izrazio uvjerenje da će Summit biti podsjetnik i na Inicijative za globalnu sigurnost i globalni razvoj, „I vjerujemo da je ovo prilika da Kina, zahvaljujući trenutnim okolnostima u međunarodnim odnosima i imajući u vidu značaj ovakvoga susreta rijetkog formata, potvrdi svoju ključnu konstruktivnu ulogu u smanjenju geopolitičkih napetosti, traženju mirnih rješenja kroz dijalog uz uzajamno poštovanje, uvažavanje razlika ali i uočavanje zajedničkih problema za koje postoje zajednički interes da ih se riješi.

Urusov Volodymyr, izvanredni profesor Fakulteta povijesti Nacionalnog sveučilišta Kijev je ocijenio da je Kina inicirala ideju o Zajednici koja dijeli budućnost čovječanstva, i koja je omogućila cijelom svijetu da shvati kako razne zemlje mogu imati svoje karakteristike, ali i mogu dobro živjeti zajedno. Dok je civilizacija zapadnog svijeta pružila čovječanstvu u gradnji društva, i kineska je civilizacija omogućila da ideja Zajednice koja dijeli budućnost čovječanstva dobije mogućnost za novi značaj.

Foto: VCG

Genc Mlloja, nekadašnji glavni urednik „Albanian Daily News“ je prokomentirao da je Kina jedan od glavnih opskrbnika globalnih javnih dobara, koja je dobrotvornim činom donijela novu nadu čovječanstvu, ohrabrujući razne zemlje da se ujedine u nastojanjima za zajedničke interese čovječanstva.

Stručnjaci smatraju da se na Summitu G20 trebaju razne strane koncentrirati na „oporavak“ kao na glavnu temu, izgraditi konsenzus, protiveći se pokušajima pojedinih zemalja da šire „blokovsku konfrontaciju“ i „razdvajanje“ na te događanje. Faruk Borić vjeruje da Summit G20 dolazi u izuzetno bitnom i osjetljivom trenutku, za cijeli svijet. Pitanja globalne sigurnosti, klimatskih promjena, energetske krize, ekonomskih posrtaja. Ako su problemi globalni, rješenja ne mogu biti parcijalna. Stoga su globalne inicijative prijeko potrebne, i u njihovom kontekstu treba promatrati i nadolazeći Samit G20.

Dr. Michael Borchmann, nekadašnji direktor Odjeljenja Hessiana, Njemačka za europske i međunarodne poslove je zaključio da bez obzira na to što pojedine zemlje namjeravaju hegemoniju, ili pokušavaju stvoriti podjelu i konfrontaciju, sve će ovo završiti padanjem cijelog svijeta u bezdan.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.