Za napredak kinesko-američkih odnosa, osim konsenzusa potrebne su i akcije

14. studenog poslijepodne po lokalnom vremenu, kineski predsjednik Xi Jinping se sastao s američkim predsjednikom Joe Bidenom na Baliju. Tijekom trosatnog razgovora, čelnici dviju zemalja su iskreno i dubinski razmijenili mišljenja o strateškim pitanjima u kinesko-američkim odnosima i važnim globalnim i regionalnim pitanjima te su postigli brojne konsenzuse. Općenito gledano, na sastanku su ispunili očekivanja za dubinsku komunikaciju, izjašnjenje namjera, postavljanje crvene linije, sprječavanje sukoba, označavanje smjera i razgovor o suradnji. Međunarodna zajednica je dala i pozitivne ocjene.

Riječ je o prvome sastanku licem u lice čelnika dviju zemalja u zadnje 3 godine, odnosno Xi je bio prvi puta na sastanku dva predsjednika nakon Bidenovog pristupa na predsjedničku poziciju, a također je ovo bila i prva interakcija dva predsjednika poslije njihovih velikih domaćih poslova, i zato je sastanak bio pod velikom pozornošću svijeta. Kako je prokomentirao britanski list „Financial Times“, kineski i američki čelnici su izrazili spremnost za oporavak bilateralnih odnosa. A američki CNN smatra da je sastanak omogućio olakšanje tenzija u kinesko-američkim bilateralnim odnosima.

Razlog zbog kojega su kinesko-američki odnosi pali na nisku razinu otkada su dvije zemlje uspostavile diplomatske odnose, u suštini jest pogrešno razumijevanje SAD-a o Kini. Od definicije da im je Kina najveći konkurent, i pokretanja trgovinskog rata i tehnološkog rata protiv Kine, namjerno su SAD gradile zidove i blokade i promovirale „razdvajanje od Kine“, pa sve do oblikovanja svojih „malih krugova“ protiv Kine. Američka strana je pogrešnim potezima definirala kinesko-američke odnose, skrenuli su s ispravne staze i izgubili smjer. I to je razlog zbog kojega je Xi na sastanku istaknuo da kineska i američka strana trebaju – u duhu snošenja odgovornosti prema povijesti, svijetu i narodima – istraživati ispravan način suradnje dviju zemalja, naći ispravan smjer razvoja odnosa dviju zemalja, i unaprijediti kinesko-američke odnose da se vrate na stazu za zdravstveni i stabilni razvoj.

Što je ispravan način suradnje Kine i SAD-a? Xi je ranije inicirao da se Kina i SAD trebaju međusobno poštovati i mirno se družiti radi suradnje i zadovoljstva svih strana. Na primjer, istaknuo je da je na Zemlji više nego dovoljno prostora za razvoj dviju zemalja i da zajedno dostignu perspektivu. Dvije strane trebaju na ispravan način gledati i razumjeti domaće i vanjske politike i strateške namjere druge strane, i postaviti temeljni ton za razmjenu između dviju zemalja, odnosno za razgovor i zadovoljstvo obiju strana a ne za konfrontaciju i nulte sume. U današnjim okolnostima, između Kine i SAD-a je sve više a ne sve manje zajedničkih interesa, i dvije strane trebaju zajedno osigurati ispravan smjer razvoja odnosa dviju zemalja, da se ne odmaknu od ispravnog smjera, niti izgube kontrolu nad brzinom, niti se ne sudare …

Iz povijesti je najbolje izvući lekciju. Kina i SAD oboje profitiraju ako surađuju, a oboje gube ako se konfrontiraju. O ovome ključnom trenutku ovisi nastavak razvoja kinesko-američkih odnosa, a na sastanku dvoje čelnika je označen smjer razvoja odnosa u nadolazećem razdoblju. Za sljedeći korak, dvije strane trebaju praktično sprovesti važne konsenzuse postignute između dvaju predsjednika, a posebno američka strana treba praktičko ispuniti obećanja predsjednika Bidena. Tako će s Kinom unaprijediti kinesko-američke odnose, čime će svijetu prikazati potrebnu iskrenost i odgovornost velike sile.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.