Kinezi žale za Jiang Zeminom

Foto: Visual People

Kinezi su s tugom primili vijest o smrti svog bivšeg vođe Jianga Zemina, koji je preminuo u srijedu u Šangaju u 96. godini.

U četvrtak rano ujutro nacionalna zastava zavijorila se na pola koplja na Trgu Tian’anmen u Pekingu.

Osoblje središnjih partijskih i državnih institucija, kao i narodnih organizacija, slušalo je ili gledalo najavu koja se obraćala cijeloj Partiji, cijeloj vojsci i kineskom narodu svih etničkih skupina putem televizije, radija i interneta.

Svi su suglasni da je Jiang, tijekom kasnih 1980-ih i ranih 1990-ih, povijesnih momenata kritičnih za budućnost Partije i zemlje, vodio središnje kolektivno vodstvo i postavio novi temelj u reformi i otvaranju Kine, kao i socijalističkoj modernizaciji.

U gradu Yangzhou u istočnokineskoj pokrajini Jiangsu, buketi cvijeća poredani su ispred ulaza u bivšu rezidenciju Jianga.

Na Sveučilištu Jiao Tong u Šangaju (SJTU), Jiangovoj alma mater, studenti i osoblje došli su položiti bukete ispred Škole elektroničkih informacija i elektrotehnike i stali u tihoj počasti izraziti tugu.

U posebnoj administrativnoj regiji Hong Kong (HKSAR) i posebnoj administrativnoj regiji Macao (Macao SAR), nacionalne i regionalne zastave bile su spuštene na pola koplja na glavnim vladinim zgradama, zakonodavnim i pravosudnim institucijama i uredima središnjih vlasti.

U Macau, potpredsjednik Nacionalnog odbora CPPCC-a Ho Hau Wah, izvršni direktor SAR-a Macao Ho Iat Seng i bivši izvršni direktor SAR-a Macao Chui Sai On odali su počast u dvorani žalosti postavljenoj u Uredu za vezu Središnje narodne vlade u Macao SAR-u.

Ljudi iz svih sfera života u Tajvanu također su izrazili tugu za Jiangom. Eric Chu, predsjednik kineske stranke Kuomintang, kao i sunarodnjaci Tajvana na kopnu, također su izrazili sućut zbog smrti Jianga.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.