Krajnji trk u pregovorima o novoj shemi za bioraznolikost

Foto: Visual People

Druga faza 15. Konferencije ugovorenih strana Konvencije o biološkoj raznolikosti(COP15) otvorila se 7. prosinca u kanadskom Montréalu. Kina će, kao predsjedavajuća zemlja COP15, u najvećem razmjeru nastojati unaprijediti i koordinirati razne strane da postignu najveći mogući konsenzus. U drugoj fazi Konferencije bit će, pak, usvojen Globalni okvir bioraznolikosti nakon 2020. (Post-2020 Global Biodiversity Framework), a na takav način Kina crta novu shemu za zaštitu bioraznolikosti.

Huang Runqiu, kineski ministar za ekologiju i okoliš je u obraćanju na svečanosti otvaranja ustvrdio: “Međunarodna zajednica puno očekuje od današnje druge faze Konferencije COP15, i nada se da će biti postignut Globalni okvir bioraznolikosti nakon 2020., čime će COP15 postati važan trenutak koji bi trebao preokrenuti pad globalne bioraznolikosti! Danas, dolazi ovaj važan trenutak!“

Huang je istovremeno izrazio očekivanje da će razne ugovorene strane zajedno s međunarodnim organizacijama i interesnim stranama, u duhu suradnje, u drugoj fazi Konferencije pokazati političku odlučnost,  najveću iskrenost i fleksibilnost, ali i naći kompromisno rješenje u ključnim temama. On je također poticao ugovorene strane da podnesu pozitivna politička obećanja, nastave ulaganje u međunarodne financije, čime će se stvoriti povoljni uvjeti za unaprjeđenje procesa konzultacije. Kineska strana također je apelirala na ministre ugovornih strana, dužnosnike međunarodnih organizacija i druge predstavnike na visokoj razini da se koncentriraju na rješavanje teških pitanja, grade konsenzus, i doprinesu političkom pokretačkom snagom kako bi se usvojio Okvir.

Foto: Visual People

Foto: Visual People

Inger Andersen, izvršna direktorica Programa za okoliša UN-a je u obraćanju izrazila zahvalnost Kini kao predsjedavajućoj zemlji COP15. Elizabeth Maruma Mrema, izvršna tajnica Tajništva Konvencije o biološkoj raznolikosti je također izrazila zahvalnost Kini koja je održala prvu fazu Konferencije COP15, tijekom epidemije COVID-19, a Deklaracija iz Kunminga usvojena na prvoj fazi omogućila je da svijet podnese obećanje za zaštitu bioraznolikosti. Dvije spomenute gospođe su apelirale na razne strane da ubrzaju proces pregovora i omoguće dostizanje Okvira.

Moto COP15 je „Ekološka civilizacija – izgradnja zajedničke budućnosti za sav život na Zemlji“(Ecological Civilization—Building a Shared Future for All Life on Earth), a Konferenciju čine dvije faze te se prva održala u kineskom Kunmingu prije godinu dana. Tekuća druga faza će trajati do 19. prosinca, a od 15. do 17. će se održati i sastanak na visokoj razini. Do sada je svoj dolazak potvrdilo već oko 170 ministara, 30 Veleposlanika iz 150 zemalja, kao i dužnosnici iz oko 70 međunarodnih organizacija i institucija.

Najvažniji očekivani rezultat druge faze Konferencije jest Globalni okvir bioraznolikosti nakon 2020., koji će označiti smjer i pružiti političko vodstvo za upravljanje globalnom bioraznolikošću do 2030. godine, čak i tijekom još dužeg razdoblja.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.