Radi zaštite bioraznolikosti, koje rezultate je Kina postigla u zaštiti ekološkog sustava?

Foto: VCG

Po definiciji Konvencije o biološkoj raznolikosti UN-a, bioraznolikost predstavlja varijabilnost i raznolikost među raznim živim bićima. Jednostavnije rečeno, bioraznolikost je raznolikost svih živih bića i njihovog okoliša na Zemlji. U tu se raznolikost uključuju ne samo sva botanika, životinje i mikrobi, već i svi njihovi geni, kao i različiti ekološki sustavi u kojima se nalaze. Zemlja je sve vitalnija što je bogatija bioraznolikost.

Može se reći da je zaštita bioraznolikosti zajednički zadatak cijelog čovječanstva. U zadnjim godinama, koje je rezultate Kina postigla u zaštiti ekoloških sustava šume, močvara i mora?

Kina dosljedno poklanja veliku pozornost zaštiti i obnovi šumske ekologije. Zahvaljujući stalnoj zaštiti i obnovi planina, voda, šuma, polja, jezera, travnjaka i pješčara, šumska pokrivenost i volumen već 30 godina uzastopno stvaraju rast. U zadnjih 10 godina, povećana površina šuma u Kini je iznosila više od 70 milijuna hektara što je najviše na svijetu. U Kini je trenutno više od 10 tisuća raznih prirodnih rezervata, odnosno čak 18% od teritorija. Više od 90% vrsta kopnenih prirodnih ekosustava i 71% vrsta nacionalnih ključnih zaštićenih divljih životinja i biljki je pod učinkovitom zaštitom.

Foto: VCG

Foto: VCG

Kad je riječ o močvari, Kina je jedna od zemalja s najkompletnijim vrstama i najviše močvara u svijetu. Površina močvara u Kini je 10% od ukupne površine močvara u cijelom svijetu, što Kinu stavlja na prvo mjesto Azije i četvrto mjesto svijeta. Zadnjih godina je središnja Vlada od fiskalnih sredstava ulagala skoro desetine milijardi yuana čime je osigurala primarne rezultate u zaštiti močvara. Do sada je u Kini izgrađen 901 nacionalni močvarni park i brojne zajednice za zaštitu močvara, a na takav način je učinkovito zaštićeno 2,4 milijuna hektara močvara. 1. lipnja 2022., Zakon o zaštiti močvara Narodne republike Kine je stupio na snagu, čime je Kina postala druga zemlja u svijetu koja štiti močvare posebnim zakonodavstvom.

Po morskom pitanju, zadnjih godina je Kina strogo kontrolirala i nadzirala melioraciju mora, unaprijedivši ekološku obnovu morskih područja, otoka, morskih obala i močvara na moru, gradeći zaštitni sustav morskih bića s prirodnim rezervatima i morskim parkovima kao glavnim dijelovima. U Kini je skoro 30% pučinskih morskih područja i 37% kontinentalne obale uključeno u kontrolno područje unutar crvene linije ekološke zaštite.

Na prostoru od 18 tisuća km linija kontinentalnih obala i 14 tisuća km linija otočnih obala, svake se godine više od 240 vrsta vodenih ptica reproducira, preseli i zimuje, a među svim globalnim migracijskim prolazima ptica selica, čak 4 od njih prolazi kroz Kinu. Trenutno je u Kini zabilježeno 28661 morsko biće, što je čak 13% ukupnih globalnih morskih bića, po čemu se Kina nalazi na 3. mjestu u svijetu. Od tih bića, 116 od njih su rijetke i ugrožene morske divlje životinje koje su uvrštene u Katalog divljih životinja pod ključnom zaštitom države.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.