Xi poziva na poticanje bliže kinesko-arapske zajednice sa zajedničkom budućnošću

Foto: Xinhua

Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je Kinu i arapske države da nastave duh kinesko-arapskog prijateljstva i njeguju bližu kinesko-arapsku zajednicu sa zajedničkom budućnošću, obraćajući se na prvom Samitu kinesko-arapskih država koji je ovdje održan u petak.

Kao strateški partneri, Kina i arapske države trebale bi širiti duh kinesko-arapskog prijateljstva, jačati solidarnost i suradnju i poticati bližu kinesko-arapsku zajednicu sa zajedničkom budućnošću, kako bi svojim narodima pružile veće koristi i unaprijedile ljudski napredak, rekao je Xi.

Kina i arapske države trebale bi ostati neovisne i braniti svoje zajedničke interese, rekao je Xi, dodajući da Kina podupire arapske države u neovisnom istraživanju razvojnih putova koji odgovaraju njihovim nacionalnim uvjetima i čvrsto drže budućnost u svojim rukama.

Kina je spremna produbiti strateško uzajamno povjerenje s arapskim državama te se međusobno čvrsto poduprijeti u očuvanju suvereniteta, teritorijalne cjelovitosti i nacionalnog dostojanstva, rekao je Xi, istaknuvši da bi dvije strane trebale zajednički podržavati načelo nemiješanja u unutarnje stvari drugih zemalja prakticirati pravi multilateralizam i braniti legitimna prava i interese zemalja u razvoju.

Kina će raditi s arapskom stranom na unaprjeđenju osam velikih inicijativa za suradnju u područjima uključujući potporu razvoju, sigurnost hrane, javno zdravlje, zelene inovacije, energetsku sigurnost, međucivilizacijski dijalog, razvoj mladih te sigurnost i stabilnost, rekao je Xi.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.