Banke eurozone vraćaju još 472 milijarde dolara gotovine ECB-a

Foto: VCG

Banke eurozone prijevremeno će otplatiti još 447,5 milijardi eura (472 milijarde dolara) višegodišnjih zajmova Europske središnje banke (ECB), čime će ukupno smanjenje nepodmirenih zajmova iznositi gotovo 800 milijardi eura u samo nekoliko tjedana, priopćio je ECB u petak.

Donedavno su banke raspolagale gotovinom vrijednom 2,1 trilijuna eura iz ECB-ovih ciljanih dugoročnih operacija refinanciranja, pokrenutih kako bi potaknule kreditiranje i potaknule gospodarsku aktivnost kada je eurozoni prijetila deflacija.

No inflacija sada raste i ECB je prošlog mjeseca podigla troškove posudbe za te zajmove, nadajući se da će banke radije vratiti sredstva nego platiti dodatne kamate.

S 8,5 trilijuna eura, bilanca ECB-a još uvijek je iznimno velika prema povijesnim standardima, a očekuje se da će banka sljedećeg tjedna iznijeti planove za daljnje smanjenje.

Sljedeći korak bit će dopustiti da istekne dio od 5 trilijuna eura duga koji drži. Međutim, ovaj će proces vjerojatno biti postupan i smanjenje će biti malo, barem u početku.

Analitičari koje je anketirao Reuters predviđaju da će se posjedi obveznica sljedeće godine smanjiti za samo 175 milijardi eura.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.