(Ne)promjene u kineskoj borbi protiv epidemije

Foto: VCG

Kineska Vlada u zadnje je vrijeme optimizirala mjere za prevenciju i kontrolu epidemije COVID-19, pokrivajući preciznije definicije rizičnih područja, optimizaciju karantena, primanje cjepiva kod starijih građana itd. odnosno sadržaje iz 10 sektora. “Novih 10 odredbi” je objavljeno s ciljem da se nastavi povećavati razina znanstvene preciznosti u borbi protiv epidemije, ali i da se u najvećem razmjeru osiguraju sigurnost života i zdravlje građana, kao i da se na najbolji mogući način smanji utjecaj epidemije na razvoj gospodarstva i društva. Trenutno u velikim gradovima kao Pekingu, Šangaju, kao i kod unutrašnjih dijelova države, putovanje građana po različitim područjima općenito je neometano, a kinesko društvo korača ka normalizaciji rada i života.

Zašto je Kina optimizirala protuepidemijske mjere baš u ovom trenutku?

Riječ je o aktivnom djelovanju i razumnim izborima na osnovi postignutih očitih rezultata u gotovo trogodišnjoj borbi protiv epidemije i kompletne analize o najnovijoj promjeni epidemiološke situacije. Drugim riječima, Kina je skoro trogodišnjom učinkovitom borbom osvojila blago vrijeme i stvorila uvjete za tekuću optimizaciju mjera.

Foto: VCG

Foto: VCG

Ako gledamo na borbu protiv epidemije kao na ratovanje, može se reći da nakon dvoboja u zadnjem razdoblju od skoro 3 godine, komparativnost snaga dvije strane pokazuje očitu promjenu. Danas, brojni znanstveni nalazi su pokazali kako u usporedbi s varijantom virusa na početku pandemije, Omicron dolazi s očigledno manjom virulencijom. A Kina, kao jedna od zemalja koja je među prvima bila izložena epidemiji COVID-19 – do sada je više od 90% njenih građana kompletno primilo cjepivo, čime je izgrađen čvrst zid protiv pandemije. Istovremeno, Kina je u dosljednoj borbi protiv virusa sakupila i ogroman broj iskustava, te je u velikom razmjeru ojačala sposobnost u razvijanju lijekova i osiguravanju medicinske logističke usluge, dok su i građani ravnodušniji ispred virusa. Očito je da je Kina dočekala ključno razdoblje šanse za optimizaciju protuepidemijskih mjera.

Ako pogledamo po svijetu, u bilo kojoj zemlji ili regiji, kada sew postepeno olakšavaju protuepidemijske mjere, skoro uvijek se u kratkom razdoblju pojavi i pitanje naglog rasta slučajeva i nestašice medicinske usluge. Kina upravo mijenja “tempo” protuepidemijskih mjera, i neizbježno je da će doživjeti razdoblje prilagodbi. Kineska Vlada je apelirala da razne grupe građana, posebno oni stariji, trebaju primiti cjepiva, a traže i da se u pojedinim gradovima što prije usavrši hijerarhijski sustav za dijagnoze i liječenje. Kineska Vlada je isticala i osiguranje opskrbe lijekova i pripreme medicinskih resursa, i to ne samo zbog ispunjavanja potreba novih okolnosti, već i radi brzog prolaza “razdoblja za prilagodbu” protuepidemijskih mjera, čime je još bolje prikazana čežnja kineske borbe protiv epidemije, tj. da su građani i život iznad svega.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.