Kakve će mogućnosti Kina pružiti svjetskom gospodarstvu? Odgovori su se mogli pronaći na ovom zasjedanju

Foto: VCG

Godišnje Zasjedanje Centralnog komiteta Komunističke partije Kine o gospodarskim poslovima održalo se od 15. do 16. prosinca u Pekingu, a na njemu se osvrnulo na ovogodišnje gospodarske poslove, analizirana je tekuća gospodarska situacija te su angažirani i gospodarski poslovi u 2023. Stranci posebno prate plan Kine u gospodarstvu iduće godine. Na zasjedanju je istaknuto da će se “iduće godine inzistirati na stabilnosti, i u njoj će se tražiti napredak”, “omogućiti opće poboljšanje gospodarstva, stvarajući učinkovit rast kvalitete i razumni rast količine, čime će se postaviti kvalitetan početak sveobuhvatne izgradnje države socijalističke modernizacije”, ovim izrazima je postavljeno jasno vodstvo za gospodarske poslove iduće godine, koje također predstavlja povoljnu vijest za cijeli svijet.

Na nedavnom 20. Nacionalnom kongresu KP Kine istaknuto je i da je nadolazećih 5 godina ključno razdoblje početka sveobuhvatne gradnje države socijalističke modernizacije, a istaknuto je i da će novi razvoj Kine neprestano osiguravati nove mogućnosti svijetu. Na ovogodišnjem Zasjedanju Centralnog komiteta o gospodarskim poslovima, međunarodna zajednica ne samo da očekuje saznati na koji način će Kina praktično unaprijediti modernizaciju s kineskim značajkama, već i očekuje shvatiti koje “nove mogućnosti” će Zasjedanje doprinijeti svijetu.

Foto: VCG

Foto: VCG

“Unaprijedit će se opći oporavak gospodarstva” — taj izraz na Zasjedanju uz 31 puta izgovorenu riječ “stabilnost” u medijskom izvješću, svijetu su donijeli dragocjeno uvjerenje. Rezultati brojnih istraživanja, kako unutar Kine tako i u drugim zemljama,  prikazali su da je pod višestrukim udarima globalno gospodarstvo u 2022. doživjelo očito usporenje, a u 2023. će se nastaviti slabo stanje. Svjetska banka je nedavno objavila prognozu o globalnom rastu u 2023. od 3% u lipnju na 1,9%. U takvim okolnostima, važno je da Kina kao druga najveća ekonomija svijeta osigura stabilnost gospodarstva.

Objektivno gledano, kinesko gospodarstvo trenutno je ipak izloženo brojnim izazovima, na primjer, još uvijek nije dovoljno čvrst temelj za oporavak, a tu je i još uvijek veliki pritisak u gospodarstvu itd.. No, treba i vidjeti da je upravo kao što je istaknuto na Zasjedanju, kinesko gospodarstvo s jakom otpornošću, velikim potencijalom i dovoljnom vitalnošću, a učinkovitost raznih politika se polako prikazuje, “iduće godine nas očekuje opći rast gospodarstva”. Zadnje vrijeme, zahvaljujući optimizaciji raznih protuepidemijskih mjera u Kini, pokrajine Zhejiang, Jiangsu, Sichuan kao i druge pokrajine poslale su poslovne delegacije u inozemstvo da uspostave poslovne kontakte i potraže poslovne prilike. Na Zasjedanju je istaknuto da se važnost godišnjeg gospodarstva iduće godine poklanja u “koordinaciji iz 6 sektora”, a na prvom mjestu jest bolja koordinacija prevencije i kontrole epidemije i razvoja gospodarstva i društva. Sve ovo znači da će se ubrzavati korak oporavka kineskog gospodarstva, čime će i svjetsko gospodarstvo pridobiti više pokretačkih snaga.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.