WTO: Američka zabrana oznake “Proizvedeno u Hong Kongu” krši trgovinske zakone

Foto: Visual People

Svjetska trgovinska organizacija (WTO, eng. World Trade Organization) presudila je u srijedu da Sjedinjene Američke Države zahtjevom da proizvodi iz Hong Konga budu označeni kao “Proizvedeno u Kini” krše međunarodne trgovinske zakone.

Američki zahtjev označavanja podrijetla krši obveze SAD-a prema pravilima trgovačkog tijela, priopćio je odbor za sporove WTO-a, odbacujući argument Washingtona da interesi nacionalne sigurnosti dopuštaju takvo označavanje.

Odbor je priopćio kako to ne predstavlja “hitno stanje u međunarodnim odnosima” i kako američka pravila označavanja diskriminiraju proizvode proizvedene u Hong Kongu.

Sjedinjene Američke Države 11. kolovoza 2020. su zahtijevale da podrijetlo proizvoda iz Hong Konga koji se izvoze u Sjedinjene Države treba označiti s oznakom “Proizvedeno u Kini”. Trenutno je podrijetlo izvoznih proizvoda iz Hong Konga označeno kao “Hong Kong” budući da je Hong Kong zasebna članica WTO-a i uživa poseban status kao zasebno carinsko područje prema načelu “jedna zemlja, dva sustava”.

Vlada Posebne upravne regije Hong Kong pozdravila je presudu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.