1. siječnja euro postaje službena valuta

Hrvatska 1. siječnja postaje punopravna članica eurozone, bit će 20. država Europske unije u kojoj euro postaje službena valuta. Tečaj konverzije bit će 7,5345 kuna za 1 euro. Plaćanje u kunama u gotovini bit će moguće još dva tjedna, do 14. siječnja u ponoć, no primatelji kunskih uplata dužni su i u tom razdoblju uzvraćati eure. Da bi prilagodba prelaska na novu valutu bila što lakša, iskazivanje cijena i u eurima i u kunama počelo je još 5. rujna i trajat će sve do 31. prosinca sljedeće godine.

Tijekom cijele iduće godine zamjena kuna primarno će se obavljati u poslovnicama komercijalnih banaka, FINA-e i Hrvatske pošte. I to bez naknade, osim ako ne nosite više od 100 novčanica ili kovanica. Od 1. siječnja 2024. kune će se bez naknade moći zamijeniti u Hrvatskoj narodnoj banci. Središnja banka primat će kovanice sve do 1. siječnja 2026., dok će se novčanice kuna u HNB-u moći mijenjati na neograničen rok.

Koliko će zamjena novca biti složena logistička operacija, dovoljno govori podatak da se iz optjecaja povlači pola milijarde novčanica, koje bi, da ih složimo jednu na drugu, formirale stup visok 50 kilometara. Kad je riječ o kovanicama, HNB ih je dosad proizveo gotovo 3 milijarde, no procjenjuje se da će biti vraćena samo trećina, odnosno oko 1,1 milijardu komada. One će težiti 5200 tona, što odgovara masi 124 ZET-ova tramvaja. Kada bi se ta količina novca prevozila, za to bi bilo potrebno oko 260 teretnih kamiona.

Novčanice eura Hrvatska će posuditi ili naručiti iz inozemstva, dok se kovanice izrađuju u Hrvatskoj kovnici novca u Svetoj Nedelji. Do kraja godine iskovat će se oko 420 milijuna komada.

Dana 15. prosinca počeo je proces prilagodbe bankomata na promjenu valute. Od ukupno 4000 bankomata u Hrvatskoj, njih 2700 trenutačno se prilagođava kako bi od 1. siječnja mogli isplaćivati eure. Preostalih 1300 bankomata trebalo bi biti u punoj funkciji najkasnije do 15. siječnja. Na stranici Hrvatske udruge banaka tijekom tog razdoblja bit će dostupna interaktivna karta s prikazom svih bankomata i informacijom jesu li trenutačno u funkciji.

Treba podsjetiti da će do 15. siječnja građani moći novac podizati bez naknade na svim raspoloživim bankomatima, neovisno o tome jesu li klijenti banke ili nisu, pa će do tada izbor bankomata za njih biti i veći nego što je uobičajeno.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.