Kina u borbi protiv epidemije djeluje iskreno po stvarnosti

 da će od 8. siječnja 2023. po “Zakonu Narodne Republike Kine o prevenciji i liječenju zaraznih bolesti”(Law of the People’s Republic of China on the Prevention and Treatment of Infections Diseases), ta COVID-19 će se od sadašnje “B. klase bolesti s kontrolom A. klase”, svrstati u “B. klasu bolesti s kontrolom B. klase”. Tada u Kini pacijenti oboljeli od COVID-19 neće biti u izolaciji, niti se neće vršiti kontrolne mjere nad prekograničnim putnicima i uvoznim robama.

Riječ je o naknadnoj optimizaciji protuepidemijskih mjera u Kini, sve ovo je na osnovi kompletne ocjene o mutaciji virusa, epidemiološkoj situaciji i protuepidemijskom iskustvu, iskreno i aktivno je djelovanje po stvarnosti i znanosti radi optimizacije protuepidemijske borbe, koja slijedi princip da su građani i život iznad svega.

Zadnje 3 godine Kina je ukupno pripremila 9 verzija programa za prevenciju, kontrolu i izlječenje, čime je uspješno spriječila široko haranje originalne varijante i Delta varijante koje su s jačim patogenosti, i na takav način u ogromnoj razmjeri smanjila broj smrtnih slučajeva i slučajeva s teškim simptomom, također je osvojila dragocjeno vrijeme za razvijanje i izmjene cjepiva i lijekova, kao i za pripreme medicinskih resursa. Zaraza i broj smrtnih slučajeva u Kini uvijek su se držali na najnižoj razini u globalnom smislu, tako je Kina postigla očite rezultate u koordinaciji gospodarstvenog razvoja i kontrole epidemije.

Foto: VCG

Foto: VCG

Među tekućim optimiziranim mjerama, optimizacija u mjerama oko ljudske razmjene između Kine i inozemstva je privlačila široku pozornost stranih medija. U tim mjerama je uključeno da putnici trebaju na test 48 sati prije polaska za Kinu, a otkazani su test i kolektivna izolacija nakon slijetanja u Kinu itd.. Istovremeno, kineska Vlada je i naknadno optimizirala i druge mjere oko ulaska stranih državljanima u Kinu za obnovu rada, poslovne namjere, studiranje, posjet rođacima itd., pruživši potrebnu viznu olakšicu. U isto vrijeme, Kina će po međunarodnoj pandemijskoj situaciji i uslužnoj sposobnosti, postepeno obnoviti turističko putovanje kineskih građana. Sve ovo će omogućiti više pogodnosti, sigurnosti, učinkovitosti u ljudskoj razmjeni između Kine i inozemstva, također je u korist koordinaciji kontrole epidemije i razvoja gospodarstva i društva.

Ulaskom u prosincu uz prilagodbi protuepidemijskih mjera, kineskim građanima je obnovljen nesmetano putovanje između pokrajina. Otvaraju se restorani, kina i drugi javni prostori u Pekingu, Šangaju i drugim velikim gradovima. Od Zhejianga i Jiangsu, pokrajina na istočnoj obali, do Hunana, Sichuana u srednje zapadnom dijelu, poduzeća obnavljaju radove, i ponovo su krenuti prekogranično poslovanje … dugo neviđeni “normalni” život je obnovljen koji svjedoči pozitivne rezultate Kine u kvalitetnoj koordinaciji kontrole epidemije i razvoja gospodarstva i društva.

Na nedavno održanom zasjedanju Centralnog komiteta o gospodarskim poslovima je inicirano “6 bolje koordinacija” radi kvalitetnog gospodarstva Kine iduće godine. Među tim mjerama je na prvom mjestu “bolja koordinacija kontrole epidemije i razvoja gospodarstva i društva”. Može se predvidjeti da uz neprestano provođenje optimiziranih protuepidemijskih mjera, Kina će stvoriti uvjete i postati spasonosna u glatkoj promjeni protuepidemijske strategije, i u najvećoj mogućoj mjeri štititi život i zdravstvo građana i ubrzati oporavak gospodarstva i društva. Očito je to dobra vijest i za svjetsko gospodarstvo u recesiji.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.