Besplatan obrok za učenike u osnovnim školama

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod upozorio je u četvrtak da je mjeru osiguranja besplatnih obroka osnovnoškolcima nemoguće provesti u zadanom roku i pozvao Vladu da odgodi njezinu provedbu u svim školama u kojima nisu osigurani odgovarajući uvjeti.

Preporod u priopćenju tvrdi kako je osiguranje tzv. besplatnih obroka svim osnovnoškolcima “najveća improvizacija unatrag nekoliko desetljeća u školstvu”, jer je svakome tko iole poznaje prilike u školama jasno da u svega nekoliko tjedana nije moguće stvoriti uvjete za provedbu tako složene organizacijsko-kadrovsko-financijske operacije već od 9. siječnja.

Probleme dijele na one koje nije moguće riješiti u nekoliko tjedana – kao što su osiguranje kuhinjskog i blagovaoničkog prostora i doprema hrane iz škole u školu i iz matične škole u područne; te na one koji su rješivi u nekoliko mjeseci, kao što su provedba postupka javne nabave; zapošljavanje kuharica, pomoćnih kuharica i spremačica; nabava neophodne opreme i inventara; promjena organizacije rada škola; reguliranje novih obveza nastavnom i nenastavnom osoblju; nova organizacija učiteljskih dežurstava; zbrinjavanje viškova hrane; prilagodba vrste hrane učenicima sa zdravstvenim poteškoćama i sl.

Sindikat smatra kako prosvjedne vlasti “uporno guraju glavu u pijesak tvrdokorno ustrajući u obrani neobranjivog” i poziva Vladu, a napose njezina predsjednika, da donese u ovom trenutku jedinu ispravnu odluku – odgodu podjela obroka, u skladu s procjenom ravnatelja i školskog odbora, u svim školama gdje ne postoje uvjeti za pružanje obroka propisane kakvoće pod podjednakim uvjetima za sve učenike.

 

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.