Ovaj prvi posjet u Novoj godini nije samo pregled prošlosti, već i najava budućnosti

Od “Pojasa i puta”, poljoprivrede i ribarstva, pa sve do infrastrukture, financije i turizma, brojni dokumenti o suradnji potpisani su uz svjedoke od strane kineskog i filipinskog predsjednika. Ti sadržajni rezultati prikazuju neobičnost prvog diplomatskog događaja u Pekingu u Novoj godini.
Četvrtog siječnja je kineski predsjednik Xi Jinping u Pekingu održao sastanak s filipinskim kolegom Ferdinandom Romualdezom Marcosom. Čelnici dvaju zemalja su isticali važnost kinesko-filipinskih odnosa za obje zemlje, i usuglasili se da održavaju čestu stratešku komunikaciju, te su postigli i važan konsenzus o produbljivanju praktične suradnje, racionalnom rješenju prekomorskog pitanja, kao i o drugim temama.
Kao bliski susjedi, između Kine i Filipina je tisućljetna prijateljska razmjena. U određenom prošlom razdoblju su kinesko-filipinski odnosi bili izloženi teškim vremenima, no zahvaljujući zajedničkim nastojanjima dvije strane, kinesko-filipinski odnosi su se zadnjih godina vratili na stazu zdravog razvoja i neprestano su dolazili do suradničkih rezultata. Nije lako ostvariti sadašnji trend koji vrijedi da dvije strane zajedno ga cijene.

Foto: Visual People

Foto: Visual People

Zadnjih godina, kinesko-filipinska trgovinska suradnja je dočekala energičnu vitalnost. Kina je Filipinima najveći trgovinski partner, najveći izvor uvoza i druga najveća destinacija izvoza. Dvije strane su već definirale 4 najvažnija suradnička područja, odnosno poljoprivredu, infrastrukturu, energetiku i humanistiku. U posjet je predsjednik Marcos došao zajedno s velikom poslovnom delegacijom, što je još jedan dokaz kako filipinska strana pridaje veliku važnost na širenje suradnje s Kinom.
Pitanje kineskog južnog mora je neizbježno pitanje u kinesko-filipinskim odnosima. Zadnjih godina, pojedine zapadne zemlje su prebacile strateško težište na azijsko-pacifičko područje, pokušavajući stvoriti probleme koristeći upravo pitanje južnog kineskog mora, čime izazivaju nesuglasice i konfrontacije između Kine i dotičnih zemalja. No generalno rečeno, Kina i Filipini su učinkovito iskontrolirali nesuglasice i nisu dopustili da to pitanje naškodi općenitim kinesko-filipinskim odnosima. Predsjednik Marcos je nakon pristupanja na vlast jasno najavio da „ne može prekomorsko pitanje definirati kompletne kinesko-filipinske odnose“.
Kineska strana je na sastanku izrazila spremnost da zajedno s filipinskom stranom na prijateljski način racionalno rješava prekomorsko pitanje, ponovno pokrene pregovore oko eksploatacije nafte te unaprijedi suradnju u eksploataciji nafte u područjima bez sporova. Filipinska strana je pozitivnom reakcijom izrazila spremnost za konzultaciju s kineskom stranom o ponovnom pokretanju eksploatacije nafte. Činjenicama je svjedočeno da su Kina i Filipini uvjereni, spremni i s mudrošću za očuvanje mira i stabilnosti južnog kineskog mora. Riječ je o snažnoj reakciji na vanjske snage koje stvaraju podijele i konfrontacije oko pitanja južnog kineskog mora.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.