Stručnjaci: Kina nakon prilagodbe upravljanja bolešću COVID-19 nastavlja pratiti mutacije

Wu Zunyou, glavni epidemiolog Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, rekao je za Kinesku medijsku grupu kako je uz jačanje mjera praćenja mutiranih sojeva novog koronavirusa, rizik od njihove pojave i širenja nije previsok u Kini.

“Pratimo nove sojeve koji cirkuliraju u raznim zemljama, a također pratimo mutacije virusa u domaćim epidemijama, posebno za sojeve otkrivene kod putnika koji se vraćaju iz inozemstva”, rekao je Wu.

Hoće li varijante uzrokovati novu epidemiju ili ne, ovisi o tome koliko je mutirani soj u strukturi sličan nedavno cirkulirajućem ili koliko su različiti u mutaciji, rekao je Wu, dodajući kako, budući da je mutacija podsoj omikrona, rizik nije velik.

Nakon optimizacije mjera za praćenje bolesti COVID-19, doista postoji mogućnost novih mutiranih sojeva virusa kako broj slučajeva koji se prenose u zemlji dosegne određenu razinu i razmjer, a tome se posvećuje velika pozornost, dodao je Wu.

“Sudeći prema trenutačnim rezultatima, svi sojevi koje smo do sada pronašli već su podijeljeni s međunarodnim platformama za dijeljenje. Riječ je o sojevima koji su ili prijavljeni u inozemstvu ili su uneseni u Kinu nakon što su se proširili u inozemstvo. Do sada se nisu pojavili novi mutirani sojevi pronađeni u Kini.”

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.