Više od 4 tisuće oboljelih od gripe, vrhunac potkraj siječnja

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj je dosad evidentirano 4130 oboljelih od gripe, no stvarni je broj znatno veći, a vjerojatni vrhunac broja oboljelih očekuje se potkraj siječnja.

Trenutačno kocirkuliraju oba podtipa virusa gripe A, a sporadično se detektira i virus gripe B. Među subtipiziranim uzorcima pozitivnim na gripu A posljednjih tjedana veći je udio virusa gripe A/H1N1.

Najveća stopa prijava oboljelih od gripe na 100 000 stanovnika bilježi se u Brodsko-posavskoj, Koprivničko-križevačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, a najmanja u Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji.

U Hrvatskoj se kretanje respiratornog sincicijskog virusa (RSV) procjenjuje na temelju podataka Referentnog laboratorijskog centra HZJZ-a za gripu i druge respiratorne viruse, a, prema njima, dio uzoraka pozitivnih na RSV bio je najveći potkraj studenog i početkom prosinca. Otad se bilježi postupan pad, s oko sedam posto pozitivnih uzoraka tjedno u posljednja tri tjedna.

1 KOMENTAR

  1. Zar je moguce, opustili smo se, niko vise i ne obraca paznju na ovakve vijesti, na ulici se samo poneko moze sresti sa maskom na licu, ja jos dezinficiram predmete sa rucnom UV LED lampom ambilife za sterilizaciju i dezinfekciju, nekako sam navikla za vrijeme covida i tako mi je ostala ta navika, da to odradim cim udjem u kucu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.