Šangaj u 2023, planira rast BDP-a veći od 5,5%

Foto: VCG

Kinesko financijsko središte Šangaj očekuje da će ove godine ostvariti godišnji rast bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) od preko 5,5%, navedeno je u vladinom izvješću o radu koje je u srijedu predstavio gradonačelnik Gong Zheng.

U 2022., BDP Šangaja je drugu godinu zaredom premašio prag od četiri bilijuna juana (oko 590 milijardi američkih dolara), stoji u vladinom izvješću o radu objavljenom na tekućem prvom zasjedanju 16. saziva Šangajskog općinskog narodnog kongresa.

Šangaj, predvodnik kineskih reformi i otvaranja, zabilježio je stvarno korištenje stranih ulaganja u ukupnom iznosu od 103 milijarde američkih dolara u proteklih pet godina, što je povećanje od oko 15,8% u odnosu na prethodnih pet godina.

Prema izvješću, u Šangaju se sada nalazi 891 regionalno sjedište multinacionalnih korporacija i 531 inozemni centar za istraživanje i razvoj.

Gledajući unaprijed, Gong je rekao da će Šangaj nastaviti promicati razvoj digitalnog gospodarstva, zelene industrije i industrije s niskim udjelom ugljika, kao i metaverzuma i inteligentnih terminala. Metropola će povećati kapacitet međunarodnih financijskih središta u raspodjeli resursa te produbiti svoju ulogu globalnog središta upravljanja imovinom i međunarodnog središta za reosiguranja.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.