EU se zalaže za suradnju s Pekingom kako bi se zajamčila stabilnost

Klub zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu izdao je bilten u kojemu je istaknuto kako podržavaju principijelnu, praktičnu i pragmatičnu suradnju s NR Kinom.

U brošuri je navedeno kako se suradnja temelji na rješavanju globalnih problema. Imajući na umu te izazove, EPP želi surađivati s Kinom u područjima od zajedničkog interesa. S 1,4 milijarde stanovnika koji čine ogromno tržište, s jednim od triju najvećih svjetskih gospodarstava, kao jedna od najbogatijih zemalja na svijetu, kao najveći svjetski izvoznik te kao nuklearna sila i stalni član Vijeća sigurnosti UN-a – Kina je nezaobilazni sugovornik u rješavanju globalnih problema.

Ta zemlja trenutačno je strateški partner EU-a u borbi protiv klimatskih promjena i u globalnom prijelazu na obnovljive izvore energije. Kina je potpisnica Pariškog sporazuma od 2016.

EU se zalaže i za suradnju s Pekingom kako bi se zajamčili stabilnost i održivi rast u zemljama u razvoju.

Trebali bismo nastaviti surađivati s Kinom u okviru strukturiranog dijaloga radi suočavanja s globalnim izazovima, kao što su klimatske promjene, nezakonite migracije, povratak na trgovinski i arbitražni sustav u okviru WTO-a koji počiva na pravilima te učinkoviti mehanizmi za reguliranje financijskih tržišta. Međutim, velik dio toga ovisi o spremnosti Kine da poštuje međunarodne norme i pravila.

Obrana međunarodnog poretka koji počiva na pravilima Međunarodna trgovina i pristup novim tržištima znatno su poboljšali životni standard diljem svijeta. Pridonijeli su otvaranju radnih mjesta, rastućem blagostanju i smanjenju globalnog siromaštva. I dalje smo predani izgradnji otvorenog i pravednoga globalnog trgovinskog sustava. Taj sustav mora se oblikovati kroz multilateralni poredak koji počiva na pravilima i čiji su ključni dio demokratske vrijednosti. Kako bi se postigao taj cilj, EU mora konstruktivno surađivati sa svojim partnerima. Podrška multipolarnom svijetu i međunarodnom poretku koji počiva na pravilima još je uvijek deklarirani temelj kineske vanjske politike.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.