Ministarstvo trgovine: RMB postaje sve popularniji u prekograničnim transakcijama

Foto: VCG

RMB je stekao popularnost u prekograničnim transakcijama i nagodbama, nakon što je Kina pojačala napore za širenje njegove upotrebe u trgovini i ulaganjima, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo trgovine.

Prekogranična plaćanja u RMB-ju za trgovinu robom iznosila su 7,92 bilijuna juana (oko 1,17 bilijun američkih dolara) u 2022., što je 37,3% više nego prije godinu dana, rekla je na tiskovnoj konferenciji Shu Jueting, glasnogovornica ministarstva.

Pod utjecajem promjena na globalnom financijskom tržištu, glavne valute doživjele su veće fluktuacije u tečajevima te su poduzeća sklonija korištenju RMB-ja u prekograničnim transakcijama i nagodbama, rekla je Shu.

Glasnogovornica je također istaknula kako je tržišna potražnja za RMB-jem u prekograničnim ulaganjima, financiranju i upravljanju rizicima u porastu.

Odgovarajući na pitanje o vanjskoj trgovini, Shu je rekla da je sektor izdržao rizike i testove te pokazao snažnu otpornost i vitalnost unatoč nestabilnom vanjskom okruženju u posljednje tri godine.

Očekuje se da će u 2022. kineska vanjska trgovina dosegnuti novi vrhunac, rekla je glasnogovornica.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.