Predsjednik Vijeća svjetskih muslimanskih zajednica rekao da u kineskoj kulturi ne postoji protuislamski mentalitet

Odgovarajući na zapadnjačke optužbe o kineskoj politici u Xinjiangu, Ali Rašid Al Nuaimi, predsjedavajući Svjetskog vijeća muslimanskih zajednica, rekao je da Kina nema protuislamsku tradiciju ili mentalitet i da brz razvoj Xinjianga dokazuje kako se regija kreće u ispravnom smjeru.

“U kineskoj kulturi i tradiciji nikada nije postojala takva ideja protiv muslimana ili islamske civilizacije”, rekao je Ali u intervjuu za novinsku agenciju Xinhua. “Želio bih naglasiti da kineska i islamska civilizacija imaju dugu povijest te su uvijek održavale prijateljsku suradnju i bliske veze.”

Ali je navedeno rekao tijekom posjeta Autonomnoj ujgurskoj regiji Xinjiang na sjeverozapadu Kine. Pridružilo mu se preko 30 svjetski poznatih islamskih stručnjaka i učenjaka iz 14 zemalja, na poziv lokalne vlade Xinjianga.

Nakon dolaska, posjetili su više mjesta koja pokrivaju povijesni, kulturni i vjerski rad u regiji, gdje su pohvalili kineske protuterorističke napore, očuvanje nematerijalne kulturne baštine Dvanaest muqama i solidne rezultate u okviru Inicijative Pojas i put.

Ali je također pohvalio kinesku politiku borbe protiv terorizma i deradikalizacije zbog postizanja mira i sklada u regiji, rekavši kako Xinjiang u posljednjih nekoliko godina nije doživio nijednu nasilnu terorističku aktivnost te je eliminirao apsolutno siromaštvo, što je “izvanredno postignuće” koje je donijelo konkretne koristi za lokalno stanovništvo.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.