Covid ograničenja za putnike iz Kine još jedna politička farsa

Foto: Visual People

Nakon što je Kina smanjila svoje upravljanje COVID-om, nekoliko je zemalja uvelo ograničenja ulaska putnicima iz Kine. Ove diskriminirajuće politike su nepotrebne za javno zdravlje, štetne su za globalni gospodarski oporavak i u najboljem su slučaju performativne.

Sjedinjene Države, Japan, Južna Koreja i nekoliko njih u Europi nametnuli su dodatna granična pravila samo putnicima s kineskog kopna, u rasponu od zahtjeva za testiranjem i nošenjem maski do suspenzije kratkoročnih viza, navodeći mogući val infekcije i potencijalne nove varijante.

Takvo razmišljanje je u najboljem slučaju pogrešno.

U članku objavljenom u The New York Timesu, liječnica hitne pomoći Leana S. Wen iznijela je mišljenje da bi opterećenje koronavirusom bilo kojeg zaraženog putnika bilo samo “kap koja je prelila čašu” za Sjedinjene Države. Tom Frieden, bivši voditelj američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti, procijenio je da je njegova zemlja imala “najmanje 200 milijuna infekcija” do kraja 2022. godine.

Također, postojeći soj nije zabrinjavajući. Pogledajmo trenutno prevladavajuće varijante u Kini, BF.7 i BA.5.2, dva ogranka podvarijante Omicron BA.5. Svi su već neko vrijeme kružili Sjedinjenim Državama i mnogim zemljama i nisu uspjeli pokazati evolucijsku prednost u odnosu na druge varijante.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.